АктуалноВластГрадътЗелен градНовини

АОП прекрати поръчката за почистването на Марица

Язък за частичното бедствено положение в Пловдив

Агенцията по обществени поръчки спря и тази процедура за почистването на река Марица. На база осъществения предварителен контрол е изготвено решението за прекратяване на поръчката за пряко възлагане на стойност 1,5 милиона лева.

Решението на АОП е публикувано днес след обяд. В мотивите за прекратяване на поръчката се посочва, че:

„С избора на този вид процедура, а именно договаряне без предварително обявление, възложителят е възпрепятствал осигуряването на свободна конкуренция на най-
широка основа, обезпечаваща подаването на реално изпълними, конкурентни предложения, като по този начин допуска нарушение на основните принципи залегнали в чл. 2, ал. 2 от ЗОП
„.

Публичността, прозрачността, контролът, равнопоставеността и свободната конкуренция при провеждане на обществените поръчки за разпределение на обществени финансови средства са основни принципи на ЗОП, посочват от Агенцията.

В конкретния случай, при вземането на решение за прекратяване на процедурата, водещи за възложителя са две обстоятелства: първото – че изборът на процедура договаряне без предварително обявление възпрепятства реалната конкуренция, а второто – че при липсата на база за сравнение не може да бъде избрано икономически най-изгодното предложение, пише още в решението за прекратяване на процедурата.

Открийте разликите: Марица преди 5 години и реката днес

Припомняме, че това е втори опит с провален процедура от екипа на Здравко Димитров. Предишната процедура, обявена на 16 април м.г. на стойност 6 милиона лева беше спряна от Агенцията за обществени поръчки, след сигнал на Демократична България.

Припомняме, че в началото на месеца ДБ поиска оставката на Здравко Димитров заради почистването на Марица, след като на 30 септември, тази година, от Община Пловдив без никакво официално оповестяване обявиха частично бедствено положение, заради използването на мотива спешност и прякото възлагане на почистването.

Пловдив обяви частично бедствено положение. Само ден по-късно, зам.-кметът по екология призна пред Под тепето, че Бедствието е заради бюрокрацията – ВИДЕО.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

  1. Преди повече от десет години Пловдив почти бе залят от Марица. Нямаше вода няколко дни, заради наводнените помпени станции. А беше юли месец, да не говорим каква смрад настъпи.
    Иначе сме най–развиващият се град в България, а основните му проблеми не се решават, за да живеят жителите му спокойно.
    Кметът – спортист някога, отдавна е доказал, че не може да се справи със ситуацията. Но ние носим последствията от некадърното му бездействие.
    Помислете за кого ще гласувате при следващите местни избори.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина