АктуалноГласовеГрадътЗелен градИзбориМненияНовиниОбщина Пловдив

ДБ поиска оставката на Здравко Димитров заради почистването на Марица  

Оставката на кмета на Пловдив Здравко Димитров поискаха общинските съветници от ДБ в Пловдив.

На извънредна пресконференция те заявиха, че за втори път в рамките на година и половина кметът на града прави опит да заобиколи закона, да елиминира конкуренцията и да възложи директно поръчката за почистване коритото на река Марица на фирма ПИМК.

„С престъпното си бездействие по отношение Марица Здравко Димитров води Пловдив до истинско бедствено положение, като реално застрашава човешки животи, само и единствено за да обогати фирма ПИМК – за втори път с един и същ мотив“, категорични са адвокат Веселина Александрова, Владимир Славенски  д-р Веселка Христамян.

Законът ясно казва, че за да се ползва директно възлагане с мотив неотложност, то тази неотложност трябва да е непредвидимо събитие и то да не е резултат от действия или бездействия на възложителя. Именно бездействието на кмета Димитров води града до бедствие. Пловдив е в риск, а кметът вместо да опази пловдивчани, година и половина умува каква хитрост да приложи, за да облагодетелства конкретно ПИМК“, заявиха още от ДБ Пловдив.

Предишната поръчка за почистването на реката беше обявена на 16 април, 2021 година,  чрез директно възлагане на фирмите ПИМК и „Томов трейд“. Процедурата бе на стойност 6 млн. лв. с ДДС, а мотивът беше  неотложност и риск от трансгранична екологична катастрофа. „Толкова неотложно, че дава на изпълнителя цели 12 месеца време да изчисти коритото на реката“, коментираха с насмешка съветниците от ДБ.

Четири дни след това те сигнализираха АОП да осъществи контрол по закона и на 26 април Агенцията излезе със становище, че за да използва тази процедура кметът не трябва да е бездействал, а той е бездействал и затова мотивът „неотложност“ е недоказан и оттам е спорно прилагането на директното възлагане.

На 12 май Община Пловдив прекратява процедурата и прави изявление, че веднага ще обяви нова поръчка със същия предмет, като всеки ще може да участва. След  13 месеца, такава поръчка не е обявена.

„През това лято, на 22 юни, месеци преди наводнението в Карловско, от ДБ внесоха официално питане до кмета на Пловдив на какъв етап е обявяването на поръчката и ако няма да се обявява как ще защити населението от наводнение. 14 месеца след констатиран риск от бедствие Здравко Димитров обявява поръчка, чийто предмет не е почистване, а е обследване на коритото на Марица и даване на препоръки. 6 участника дават предложения да обследват, но процедурата и до днес стои, без да са отворени ценовите оферти. На 30 сетември, тази година, без никакво официално оповестяване и без никой да подозира, кметът на Пловдив обявява частично бедствено положение, което е изчислил да трае 7 дни, допълват още от ДБ.  За бедственото положение става ясно от обявената вчера обществена поръчка“, обясниха още съветниците от ДБ. „Оказва се, това е заготовка за мотивиране на следващата стъпка на Димитров, а именно да възложи отново директно на фирма ПИМК почистването на река Марица, този път на стойност 1.5 млн. лв. с ДДС“, казват Веселина Александрова, Владимир Славенски  д-р Веселка Христамян.

„Мотивът отново е неотложност и обявеното частично бедствено положение. Любопитното е, че кметът предвижда бедственото положение да приключи със сключването на договора с ПИМК, а не с изтичането на времето от 90 дни за почистването на Марица“, допълват още съветниците на ДБ в Пловдив.

Според тях, това показва, че от началото на мандата си кметът Димитров търси начин да облагодетелства фирма ПИМК с колкото милиона лева може. Фрапиращо е, че Димитров преди близо две години констатира риск за живота и имуществото на пловдивчани и бездейства досега, защото откритите процедури по закона няма да гарантират вземането на тези пари от конкретната желана фирма.

„Сега кметът казва, че трябва спешно да почистим, ако не искаме да губим животи. В същото време обаче прави това през процедура, която може да бъде отменена като незаконосъобразна и тогава пак няма да имаме почистване и пак рискуваме да губим животи. С действията и бездействията си Димитров директно създава риск за пловдивчани. Затова в най-спешен порядък той следва да прекрати тази процедура, да обяви открита процедура за почистването и да впрегне всички структури на пловдивска община за премахване на най-осезаемите причинители на евентуално наводнение, докато бъде избран изпълнител за почистването. Това кметът трябва да свърши до дни и след това незабавно да си подаде оставката!“, категорични са от ДБ Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина