АктуалноГласовеГрадътЗелен градИзбор на редактораМненияНовиниОбщина Пловдив

Открийте разликите: Марица преди 5 години и реката днес

От Градини и паркове” очевидно са поддържали добре бреговете и островите в реката преди години. Днес ОП-то е безпомощно

„Река Марица!!! Снимките съм ги правил 2017г. , когато бях директор на ОП “Градини и паркове” и бреговете и островите бяха окосени…”.

Коритото на река Марица през 2017г.

Това написа днес бившият шеф на общинското предприятие и настоящ кмет на Северен Стоян Алексиев, като илюстрира визията на коритото на реката преди пет години с две снимки.

Преди пет години бреговете и островите са окосени и поддържани

Под тепето си направи труда да иде на същото място- югозападната част на моста на Герджика, и от същия ъгъл да снима ситуацията в Марица днес, за да провокираме читателите си да открият разликите.

Снимка от същото място и същия ъгъл днес

А те се виждат и от космоса. И водят до извода, че до 2017-та  ОП „Градини и паркове” е успявало да се грижи за растителността в реката.

Разликата е видима и от космоса

В последните няколко години обаче е очевидно, че предприятието не се справя. Какви са причините за това? Отговорите са много. Липса на компетентност. Липса на адекватни и последователни политики по поддържането на зелените площи, реката и тепетата. Липса на желание за справяне с проблемите. Парите не са оправдание, тъй като ОП-то има сериозен бюджет.

Резултатът от всичко изброено е обявяване на частично бедствено положение от кмета на Пловдив.

Време е Здравко Димитров да признае сам на себе си, че частичното бедствено положение всъщност е управлението на екипа му, в това число и на ръководството на „Градини и паркове”, допуснали абсурда в общината да говорят за трансгранична екологична катастрофа. Обявеното частично бедствено положение единствено е знак за пълната безпомощност на Димитров и екипа му да управляват, развиват и поддържат града. А това са единствените им задължения.

Публикацията на Стоян Алексиев вероятно е провокирана от коментар на общинският съветник и зам.-председател на ОбС от Съюз за Пловдив Евелин Парасков вчера, който коментира състоянието на речното корито със заглавие „Всяка намеса вече е закъсняла”. Според него темата за почистването на реката е конкретен пример как ненавистта между политическите субекти се трансформира в един междуинституционален хаос. Пише основно за политици и партии, но не отваря и дума за работата на ОП-то в последните три години, което е под опеката именно на Съюз за Пловдив.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

3 коментари

  1. Разликата наистина е видима от космоса – гола земя и прах срещи дървета и хабитат за обитателите на реката. Факт е че е обрасло, но и голата сеч не е решение! Истинате е някъде по средата.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина