АктуалноГрадътИзпод тепетоМненияНовиниПод ножа

Най-голямото етническо гето в Европа иска кофи за боклук (ГАЛЕРИЯ)

Жителите на етническия квартал твърдят, че са изоставени от комуналната фирма

Таня Грозданова

Защо взеха казаните до детската градина?

Защо не слагат допълнителни?

Кога минават боклукчийските камиони от тук?

На тези въпроси поискаха отговор жителите на най-голямото етническо гето в Европа. Те питаха немския журналист Робърт Фишман, който ги посети заедно с наш репортер през изминалата седмица. Колегата се интересуваше от настроенията в квартала преди предстоящите избори за Европарламент.

Голям зор видя колегата с анкетата си по темата и то не защото Столипиново не говори немски или английски, а защото говори за собствените си проблеми. Какъвто и да е зададения въпрос, отговорът обикновено започва с „няма работа и само 30 лева детски дават“ и неминуемо следващата реплика е за боклука, липсата на достатъчно контейнери и обяснението, че по улиците не минават сметосъбирачни машини на ОП „Чистота“.

Боклукът е видим навсякъде. Обаче на малкото места, където има поставени контейнери  тип „бобър“ в тях няма нищо, за разлика от пространството наоколо им.  Това е особено очебийно на Главната столипиновска улица „Ландос“.

Във вътрешността на квартала, около десетките незаконни търговски обекти, също липсват кофи, но боклукът е поставен в чували пред всяка врата.

Мястото за контейнери на улицата пред детска градина „Лилия“ е посипано с отпадъци, смрадта се носи, а „бобрите“ ги няма. Това е прословуто място, на което местният жител Ният Мурад  демонстративно изхвърли боклука си в краката на седем швейцарски посланици преди година.

Днес на същото място отново се очаква височайше посещение от швейцарски дипломати във връзка с откриване на образователен център. Със сигурност боклукът пред входа на детската градина ще е изринат за визитата.

Че в квартала почти не влизат коли на Чистота твърди дори мъж с униформа на  ОП-то, който докато Робърт го интервюира играе ролята на амбулантен търговец. Отказва да бъде сниман, „за да не го види шефа“.

Очаквайте продължение по темата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Great! Unfortunately I cannot read it though I would be very curious to read what you have written about our tour to Stolipinowo. Do you have an English version of the story? Thank so much for all your help to my research in Plowdiw and all the best, yrs Robert

  2. Не е най-голямото, тези в Скопие и Букурещ са по-големи, стига сте писали тъпотии! Че хората заради вас почват да асоциират града ни с тоя квартал, който трябва да бъде изравнен с земята, вместо със Стария град, тепетата, Гребната база и т.н!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина