АктуалноГрадътКриминалеНовиниРазследване

4470 лева струва платформата на Община Пловдив за подписване на онлайн заявления за липса на задължения към хазната

В нея доскоро можеше да се види лична информация за граждани, фирми и техните пълномощници. Казусът е в КЗЛД, но от там още няма реакция

Когато гражданското общество, медии и общински съветници действат заедно правилните неща са случват по-бързо

Когато гражданско общество, медии и общински съветници действат заедно правилните неща са случват по-бързо. Така се получи с казуса, за който сигнализираха читатели на Под тепето, относно невероятния проект за подписване на онлайн заявления за липса на задължения към Община Пловдив.

Общият поход против незаконното показване на лични данни на сайта на Община Пловдив започна в края на месец май и за по-малко от три седмици приключи. Припомняме, че груба грешка на програмистите на приложението, направено от АT Software Application EOOD”, предоставяше лесен достъп до лични данни на граждани, фирми и техните пълномощници.

Разбира се, че за казуса бяха сезирани и в Комисията за защита на личните данни още същия ден – 31 май 2021 г., но от там отговор още няма.

Няма да коментираме факта, че Под тепето не получи отговор на зададените до администрацията въпроси относно приложението. Важното е, че го получи общинския съветник от обединение “Да, България” Добромира Костова.

От него става ясно, че въпросната система е доставена през март 2017 година, като общината е платила за нея 4 470 лв. с ДДС.

Вижте подробностите.

Последвалата днешна проверка показа, че бъгът в системата е отстранен. Новите заявки си поискват информацията от сървъра по достатъчно защитен начин, коментираха софтуерни специалисти.

„След кратко проучване, считам че неизправността е остранена. Старите линкове не връщат резултат – което е успех! Благодаря за намесата!“– коментира и читателят, подал сигнал до редакцията ни.

Вече защо общината не си е направила ОДИТ, а трябва да го правят данъкоплатците и медиите – са отворени въпроси, допълни още той.

 

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

  1. Заглавието е лъжа. Уважавам „Под тепето“, но тук жестоко сте подведени от уж загрижен гражданин. Това, което прочетох е, че заплатената сума за цитираната в статията услуга не е 4470 лв., а 2270 лв. с вкл. ДДС. Цялата статия е подвеждаща. Много бих искал, след като подателят на сигнала получи становището на Комисията за защита на личните данни, да го публикува. Създавате грешно впечатление за неправомерно публикувани лични данни от страна на общината. Много жалко!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина