АктуалноГрадътКриминалеНовини

Стряскаща статистика за нарушения по пътищата в Пловдив

Над 21 500 са погазили Закона за движение по пътищата от началото на годината

От тях близо 14 хиляди са за превишена скорост

От началото на годината „Пътна полиция“ Пловдив е регистрирала само за града  21 598 нарушения на правилата и Закона за движене по пътищата. Стряскащата  статистика оповести днес по време на специализирана акция по засилен контрол на шофьорите за употреба на алкохол, правоспособност и използването на обезопасителни средства инспектор Ботьо Гергинов.

13 866 са установените нарушения на разрешената скорост за движение, показва справката на  КАТ.  Сред най-честите нарушения са още:

Шофиране с нередовни документи – над 1400 водачи;

Без винетка са хванати да карат 1235 души;

277 водачи са говорели по мобилните си телефони по време на движение без hands free устройства;

В 152 случая шофьори и пешеходци са пренебрегнали червен сигнал на светофар.

Още по-тревожно е, че тенденцията за нарушения не намаляват, напротив. Огромен брой са и само за първото денонощие от стартиралата вчера национална акция за безопасност на движението.

„153 са хванатите неизрядни шофьори за първите 24 часа на операцията, като в  80 от случаите става дума за сериозно превишена скорост, съобщи инспектор Ботьо Гергинов тази сутрин на кръстовището между бул. „Дунав“ и бул. „Васил Априлов“, където се провеждаше проверка.

Данните са от 7 часа вчера до същия час днес.

Той поясни, че ще се обръща и специално внимание на мотористите. Те ще се проверяват за правоспособност, използването на обезопасителни средства както от тях, така и от спътниците им, и правилното поставяне на регистрационни табели.

За леките автомобили също ще се следи за правилното използване на обезопасителни средства при превоз на децата.

Настоящата акцията няма „пожелателен“ характер, а всяко нарушение е придружено от строги санкции, подчерта Гергинов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Камерите, което се поставят на широки булеварди с нищо не помагат за безопасността и спадане на проишествията, а служат еденствено за капан, където за два три часа попадат стотици автомобили. Камери няма да видим покрай училища и детски градини, както и през нощта, когато джигитите вилнеят. Просто ги слагат за да отчитат глоби, а не за превенция.

    1. Абсолютно съм съгласна с Ххх! Камерите не помагат за безопасността. Факт е, че трябва да има засилен контрол, но и санкции. Трябва да се обърне внимание не само на големите булеварди и на ключови места, на които „се дебне“ дали сме включили мигач. Контролът трябва да се осъществява регулярно, а не от време на време с отчитане по време на акции… И не на последно място са необходими адекватна пътна инфраструктура и маркировка. Това ще облекчи сериозно напрегнатото шофиране. Участници в двжението, бъдете по-толерантни и спазвайте правилата, статистиката в страната е изключително тревожна.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина