АктуалноИзпод тепетоМненияНовиниРазследване

Спирката срещу Мебелна къща се обявява като „Музей на авиацията“в градския транспорт на Пловдив

Срещата преди две години в администрацията по темата за дислокацията на музейните експонати в града под тепетата била предварителна и на нея са декларирани само намерения за сътрудничество, обясниха от пресцентъра на Общината за Под тепето

Таня Грозданова

Министерски съвет гласува прехвърлянето на терена на булевард „Освобождение“ в район Тракия на 21 ноември 2018-а година за стопанисване на Националния военно-исторически музей с цел да се премести там Музеят на авиацията от Крумово. Парцелът, в който се помещаваше Корпус „Тактическа авиация“ срещу съборената Мебелна къща стои от години неизползваем, но според компютърния гид в масовия градски транспорт на Пловдив спирката, която се намира вляво от централния портал се казва именно „Музей на авиацията“.

Припомняме, че в началото на тази година голяма част от спирките в Пловдив получиха нови имена, заради несъществуващи обекти, на които бяха наречени. Така спирка Папараци получи името Голяма Раннохристиянска базилика, например. Учудващо обаче спирката срещу Мебелна къща е получила има на несъществуващ обект.

Както вече ви припомнихме в статията „Музеят на авиацията се очертава да бъде новият Колодрум“, през 2016 г., след среща в Община Пловдив между кмета на града, директора на Националния военноисторически музей, директора на Музей на Авиацията в Крумово, заместник-кмета по „Култура и туризъм“ и изпълнителния директор в ОФ „Пловдив 2019″ пред медиите бе оповестено, че споменатите институции си подават ръка, за да работят заедно по съвместни проекти по социализация на музея. „Община Пловдив поема финансирането на идейния проект на бъдещия музей, който ще се намира на булевард „Освобождение“, съобщил тогава кметът на Пловдив Иван Тотев.

Срещата преди две години в администрацията бе предварителна и на нея са декларирани само намерения за сътрудничество, обясниха към днешна дата от пресцентъра на Общината за Под тепето. От нея не е произтекло дори подписване на меморандум за сътрудничество, уточниха още от общината.

Под тепето изпрати официално запитване и до  Пресцентъра на Президентството с въпроси към държавния глава, относно мотивите му, изказани през 2015 г., като командир на ВВС. Тогава  ген.Румен Радев се обяви твърдо против идеята, според медийните архиви. Очакваме отговора.

Свързахме се и с директорът на Музея на авиацията в Крумово Рада Банялиева за интервю по темата . Тя помоли да изпратим въпросите писмено, за да отговори писмено. В редакцията очакваме и нейните отговори.

Подготвяме питания и до Министерство на отбраната.

Въпросите са много, отговорите предстоят.

Очаквайте продължение по темата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина