АктуалноГласовеГрадътЖивотЗабавлениеИзпод тепетоКултураМнения

Под тепето на 10 с нова кауза

Подехме кампания за попълване фонда на Градската галерия с творби на съвременни пловдивски художници

Не бива да губим следата на цяло едно поколение в Града на художниците

Медията отбеляза 10-годишнина с парти в Тютюневия град (СНИМКИ)

Кампания за попълване на фонда на Градската художествена галерия с картини на съвременни пловдивски художници обяви медията „Под Тепето“. От около четвърт век институцията не е правила откупки на емблематични пловдивски творци по ред причини, като основната е финансова.

„Искаме, като отговорна медия, заедно с отговорния бизнес в града, да оставим траен знак в културния живот на Пловдив в годината, когато сме домакин на Европейска столица на културата.

Ще се радваме да помогнем да се попълни този пропуск,“ обяви главният редактор на медията Ивайло Дернев по време на събитието, по повод 10-годишнината на сайта на 3 март.

„Не бива да губим едно цяло поколение пловдивски художници, които имат своето място в постоянната експозиция на Градската художествена галерия“, коментира той.

Кампанията ще се състои в събиране на средства, за да се закупят картини на знакови съвременни пловдивски художници. По този начин ще бъдат подпомогнати както самите творци, така и пловдивската общественост, която ще има достъп до творбите им в ГХГ – Пловдив.

Така бъдещите поколения ще имат възможността да се запознаят с творчеството на една плеяда имена, гордост за Пловдив. Ако не го направим, излиза, че в рамките на 25-30 години в нашия град не са живеели художници и не са творили тук.

Инициативата ще продължи до 1 ноември – Денят на будителите, когато ще се обявят резултатите. Ще бъде сформирана специална комисия от експерти, които да преценят кои творби и художиници заслужават своето място в галерията.

Голямата амбиция на кампанията е да подскаже на ГХГ и Община Пловдив, че трябва да работят в синхрон, за да се осигуряват финансови средства за постоянни откупки на пловдивски творци- един от големите ангажименти на институцията за съхранение паметта на пловдивската култура.

Другото ни намигване е с идеята, че генерално ГХГ трябва да бъде по-активна и по-гъвкава в контекста на съвремието.

Навръх националния празник „Под тепето“ отбеляза своя 10-годишен юбилей с купон в „СКЛАД“ в Тютюневия квартал. Събитието събра културния и обществен елит на Пловдив в обновеното пространство, дом на фондация „Пловдив 2019“.

Обявяването на инициативата бе посрещнато с положителни реакции от активни пловдивски художници, уважили събитието.

След поздравите за 10-ата годишнина, купонът продължи с музикална програма. За доброто настроение на празнуващите с изпълнения на живо се погрижиха талантливите млади пловдивски изпълнителки Пепи Драгоева и Мирослава Тодорова.

Събитието се проведе в партньорството на Johnny Walker, Арте Кетъринг и винарска изба Санта Мария, и с любезното домакинство на фондация „Пловдив 2019“ и Държавна опера – Пловдив.

Снимки: Георги Матов

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина