АктуалноЖивотЗабавлениеНовини

Как да избираме вино?

В навечерието на деня на любимата жена и майката ви представяме кратък гид за всички любители на виното, с помощта на който да подберете най-подходящия сорт за вашия вкус. Наръчникът е изготвен, с гаранция, че работи от нашите приятели в Мол Пловдив.

Когато вечеряте в ресторант, сомелиер или сертифициран винен специалист може да ви помогне при избора на перфектно вино. Те ще попитат за предпочитанията ви и ще препоръчат вино, което се съчетава добре с избраното ястие. Но какво се случва, когато преглеждате рафтовете в магазина и се чудите пред безкрайните възможности, които виненият щанд предоставя.

Добрата новина е, че малко количество основна информация за виното може да ви помогне да научите повече за това, кои вина вероятно ще ви подхождат добре –  и кои най-вероятно ще искате да избегнете.

Изборът на „добро” вино е напълно субективен процес. Как всеки човек определя доброто вино зависи основно от индивидуалните предпочитания и рецептори. Независимо дали предпочитате деликатни, ярки, сладки, кисели или дори пикантни вкусове, винаги е възможно да намерите вино, което обожавате. По-долу ще откриете няколко основни характеристики, които определят всеки сорт вино и могат да бъдат полезни, когато сте в търсене на перфектната бутилка:

сладостта: често на етикетите може да видите определения като „сладко” или „сухо” и др. Имайте предвид, че сухото вино не е сладко;

киселинност: логично високата киселинност предопределя по-киселия вкус на някои сортове;

съдържание на танини: когато танините присъстват естествено в процеса на винопроизводство или се добавят чрез стареене, виното ще има по-горчив вкус. Тъй като танините придават чувство на сухота в устата ви, хората често бъркат нивото на танина със „сухотата“ на виното, което всъщност се отнася до това колко сладко, или не толкова сладко е дадено вино. Винопроизводството на червено вино включва повече танини и те придават на някои сортове отличителен сух и горчив завършек;

тяло: Вината се характеризират с леко тяло, плътно тяло или някъде по средата. „Тялото“ на виното се отнася до това колко тежко или леко се усеща в устата ви. Като цяло червените вина имат по-плътно тяло от бялото, както и вината, произведени от грозде, отглеждано в по-топлите райони;

алкохол: Колкото по-висок е процентът на алкохол в чашата ви, толкова повече ще затопли гърлото ви. Измерено в процент от алкохолния обем (ABV), повечето вина съдържат от 11 до 13% алкохол, но могат да варират от 5,5% до 20%.

Тъй като „доброто вино“ е толкова субективно, знанието как да се избере правилното вино означава да се имат предвид няколко фактора – включително повод, предпочитания за вкуса, етикети и цена. А ето и няколко съвета от нас за начинаещите:

Ако не сте ценители и сте „нови” в света на виното, започнете с бяло или розе:

Проучване на вкуса на потребителите от държавния университет в Сонома, САЩ е установило, че повечето хора предпочитат като първи опит да се насладят на сладко бяло вино или розе, след което се влюбват в сухите червени или вината с по-отличителни вкусове.

Нашето предложение може да намерите в Premium Cigars&Tobacco – Cote des Roses Rose. Виното е свежо и плодово и идва от областта Лангедок във Франция. То е от избата на Жерар Бертран – един от най-изявените винопроизводители в Южна Франция. Известен като кралят на Лангедок, Бертран произвежда зашеметяващи вина, показващи разнообразието на тероарите на местността. Двадесетгодишният опит  е гаранция, че вината, носещи подписа на Жерар Бертран, са с уникален стил, следвайки четири основни ценности: отличен вкус, автентичност, приветливост и иновативност. Оригиналността му се крие в уникалната бутилка с форма на роза,  създадена от дизайнер от Ecole Boulle, и е добър избор, с който да отпразнувате едновременно празника на любовта и виното.

Помислете за другите вкусове, на които се наслаждавате.

Вкусът на виното е уникален, но това не означава, че вкусовете, на които се наслаждавате в други напитки и храна, не влияят на това, което определяте за добро вино. Напротив, вашите други вкусови предпочитания могат да бъдат голям идентификатор за виното, което ще ви хареса. Например, ако имате афинитет към сладкото, вероятно ще оцените по-високо едно  по-сладко вино. Ако пък предпочитате остротата на горчивото черно кафе, по-киселото вино може да е идеално за вас.

 

Помислете за повода

Избирате ли вино за себе си, за да му се наслаждавате сами или ще споделяте преживяването с приятели? Ще комбинирате ли виното си с храна, или ще го използвате за приготвяне на рецепта? Вината могат да служат за различни цели и различни поводи могат да повлияят на това как избирате вино

Не забравяйте да прочетете етикета – и да разгадаете какво се крие зад него

Първо, потърсете дали има специфична информация за региона, лозята и гроздето. Общото правило е, че колкото повече подробности съдържа, толкова по-добре. От него ще разберете името на винарната, сорта на гроздето, годината, в която винарната е добила гроздето, района, в който гроздето расте, процентът на алкохол, а  на гърба – описание на виното. Обърнете внимание на същността на петте основни характеристики: сладост, киселинност, танин, тяло и алкохол. Ако ги разберете, етикетите на виното ще бъдат много по-лесни за разчитане.

Не позволявайте на цената да диктува избора ви.

Когато избирате виното, което искате да закупите, започнете с вкусовете и характеристиките, които предпочитате, както и с повода, след което оставете цената да бъде второстепенно съображение.

От време на време, опитвайте нови сортове грозде.

Докато опитвате повече вина, вкусовете ви могат да се променят, но без да експериментирате от време на време, може да пропуснете новото си любимо вино.

А от премиум бутика Premium Cigars&Tobacco ви предлагат още един шедьовър, който може да допълни вечерта ви. Незабравим подарък за любимия мъж са кубинските пури от  топ марката Romeo y Julieta, създадена през далечната 1873 г. Брандът е изпълнен с характер, а пурите имат сложен фон, подобно на Шекспировата пиеса на която са кръстени. Историята твърди, че преди да бъде създадена търговската марка, лекторите във фабриката за пури  четели книги на торседорите (майсторите, които ги завиват), за да ги развличат по време на работа. На въпроса коя история искат да чуят ,торседорите винаги избирали трагичната приказка за невъзможната любов на Ромео и Жулиета.

А ние ви пожелаваме щастливи любовни истории, съчетани винаги с хубаво вино и нежни мигове, на които да се наслаждавате не само на определения ден, а през цялата година.

Източник: Mall Plovdiv

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина