АктуалноЖивотЗабавлениеКултураНовини

Театрални костюми разказват истории в Капана (ГАЛЕРИЯ)

Колко пъти е кърпен костюмът на Учителя, изигран от Камен Донев

Коя е най-уникалната сценична рокля на актрисата Мария Генчева

Кой осъществи идеята да преместят гардероба на Драмата в Квартала на творческите индустрии  

Таня Грозданова

По залез слънце красива млада дама в бална рокля танцува по паважа в Квартала на творческите индустрии. Привлечените минувачи са изненадани, когато в принцесата разпознават любимката си от екрана и театралната сцена Радина Думанян…

Тя е влязла в ролята на манекен, като част от откриването на изложбата на театрални костюми от любими представления на Пловдивската драма в галерията на друга млада актриса – Патриция Пъндева, която се намира на ул.“Железарска“ 29 в Капана. Естествено, че искат да се снимат с нея и Радина не отказва на никого.

„Това е роклята ми от „Анна в тропиците“. С този костюм се появявам в кулминацията. С голям трепет чаках да го облека, сега съм малко по-слаба и роклята ми пада“, разказва Радина. Знае кой е сътворил роклята – ушита е от Мария Райчинова, и признава, че не е на ясно с материите.

В Галерия 28 репортерът ни открива и друга любима пловдивска актриса. Голямата Мария Генчева ни показва рокля от представление с дълъг сценичен живот в два строя.

„Това е една от трите рокли, които носих в спектакъла на Леон Даниел „Соло – дует“. Нямам толкова дълго живяло заглавие в театралната си биография. Спектакълът е създаден през 88-ма година, играех ме го на Камерна сцена, която тогава бе в Арменското училище. След смяната на режима той бе забравен. През 2000-та година отидох в София при Леон и му предложих да го възстановим. Той се съгласи и пиесата живя до 2004-а в Народния театър.  Тази рокля е изработена от модна къща „Ариес уникат“.

На отсрещната стена е показан друг костюм на Мария – пищна реплика на народна носия от пиесата „Вълци“.

Специално място е отделено на костюма на Учителя, с който Камен Донев е играл над 150 пъти спектакъла „За народното творчество“. Наложило се е да бъде кърпен над 5 пъти, заради фурора на Учителя. Дори кръпките имат специално място в изложбата.

В колекцията са подбрани театрални костюми от представления, които вече не се играят. Сред 12-те костюма са подредени тези от пиесите „Антихрист“, „Острова на съкровищата“, „Руски мармалад“, „Дисни трилър“, „Крал Лир“ и други.

Освен това може да направите сравнение как са еволюирали печатните програми на театралните постановки от средата на 80-те на миналия век до сега.

Изложбата се радва на много голям интерес. Освен това още в първия ден се появи запитване за покупка. „Докато редяхме една дама влезе и попита: Може ли да купя лилавото сако? Колко струва? ,“ разказва Патриция Пъндева за костюма на Веселин Методиев в ролята на Елиадес от „Ана в тропиците“.

Организаторите признават, че главният виновник за изложбата е Анета Зомбори, която изработва нашите костюми, сподели пред Под тепето за раждането на идеята Патриция Пъндева.

„Тя не е просто шивачката на театъра, а гениален творец. Ние много я обичаме. Тя се пошегува, че тези костюми трябва да видят свят. Хората да ги пипнат, нека имат още малко живот. Аз казах на Сузи – нашата пиарка и ето – изложбата е факт. Не е шега – ние сме луд екип “, отбеляза млада актриса, собственик на Галерия 28.

Драматичен театър „Николай О. Масалитинов“ и Галерия 28 в Капана срещат почитателите на Мелпомена, на живо, с любимите български актьори в уникална изложба на театрални костюми от харесвани представления.

Освен всичко това ще може да закупите билети за репертоара на Театъра на преференциални цени, да участват в томболи с награди и и дори да спечелят безплатни билети за представленията на Драмата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина