АктуалноНовиниРазследване

Музеят на авиацията се очертава да бъде новият Колодрум

Как сумата за няколко години нарасна от 3-4 на 10 – 13 млн. лева и предстои да стигне към 80

През 2015 г. командирът на ВВС ген.Румен Радев, сега президент, се обяви твърдо против идеята

Борисов преди решението на МС за финансиране на проекта преди 2 седмици: Това сме го обещали на гражданите на Пловдив, пък и не само на гражданите, но и на всички, които обичат авиацията, така че приемаме и тази точка

Таня Грозданова

снимки: Владо Янев                                                                                                                   

Преместването на Музея на авиацията от Крумово в Пловдив е на път да се превърне в нова черна финансова дупка. Схемата ще преповтори проекта с Многофункционална спортна зала Колодрума и то пак за сметка на данъкоплатеца. Това смятат дългогодишни експерти от Министерство на отбраната.

Според информацията, с която разполагаме, балонът се надува от няколко години насам.

„Години наред въпросното преместване се поднася за обсъждане в Министерски съвет и все не получаваше зелена светлина. Учудващо, или не, месец преди съдбовната откъм избори и култура 2019-а решението минава, забележете без никакви дебати и като последна точка 38 в дневния ред на заседанието на Кабинета от 21 ноември 2018 година,“  коментира пред репортер на Под тепето висш служител от отбранителното ведомство, пожелал анонимност.

Припомняме, че предложението за преместване на експозицията от Крумово в Пловдив бе на държавния глава Росен Плевнелиев при посещение в музея през 2012 г. „Тези уникални експонати трябва да се виждат от всички туристи, които идват в града от целия свят,“ посочи  той при откриването на новата експозиция, посветена на 100-годишнината от първия български боен полет по време на Балканската война.

снимка: архив на Под тепето

Тогава по думите на актуалния за времето военен министър Аню Ангелов , “целият процес по пребазирането би струвал около 1 милион лева, а строителството на нов музей – около 3 милиона лева.“

„Когато имате единомислие за парцела, елате при мен, аз разбирам от тези неща и ще ви дам готови идеи. Трябва да се намери свободен имот от около 45-50 декара”, заяви същия ден президентът Росен Плевнелиев.

Тогава се коментираше идеята преместването да е в Корпус „Тактическа авиация”- имот на ВВС, който се намира на Асеновградско шосе, тъй като мястото е централно и лесно достъпно. Парцелът за дислокацията, който се спрягаше преди 6 години, остана и единствен, въпреки че още през 2008 г. бе предвиден за сграда за Щаба на НАТО на Балканите, припомнят военните.

През 2015 г. командирът на ВВС ген.Румен Радев, сега президент, се обяви  твърдо против идеята, повдигната отново на дневен ред от премиера Бойко Борисов и министъра на отбраната Николай Ненчев.  Тогава премиерът обяви на място в имота, че в него ще бъдат инвестирани от 5 до 10 милиона лева за преместването на Музея от поляните край Крумово в сградите на бившия Корпус тактическа авиация в Пловдив, който се намира срещу съборената вече Мебелна къща.

През март 2016-а година отново се заговори за раздвижване на проекта на среща в Община Пловдив. Присъстват кметът Иван Тотев, доц. д-р Соня Пенкова, директор на Националния военноисторически музей, Рада Банялиева, директор на Музей на Авиацията в Крумово, Амелия Гешева, заместник-кмет „Култура и туризъм“ и Кирил Велчев, изпълнителен директор в ОФ „Пловдив 2019″. След срещата те заявиха пред медиите, че институциите, които представляват си, подават ръка заедно да работят по съвместни проекти по социализация на музея.

снимка: архив Община Пловдив

„Община Пловдив поема финансирането на идейния проект на бъдещия музей, който ще се намира на булевард „Освобождение,“съобщи тогава Тотев.

Обявената сума бе 250 000 лева. По думите на градоначалника от онова време сумата коментирана за  пребазирането на въпросната среща е  между 5 и 7 000 000 лева.

Същата година теренът беше прехвърлен от Министерство на отбраната за управление на Националния военноисторически музей.

Пак по това време в медийните архиви на в. Банкер и агенция Фокус се пази интервю на депутата от БСП Манол Генов, който изважда сумата от 15 000 000 лева.

„Това е сума според предварителните разчети, която вероятно трябва да се поеме от бюджета на Министерството на отбраната. Досегашният музей се намираше на територията на хеликоптерния полк, земята там е на поделението и има въпроси какво ще се случи с нея. Въпреки че, „Летище Пловдив“ в момента приема и изпраща само по един полет на ден. Инвестиционният интерес към него е никакъв, но възникват въпроси. Не на последно място стои и въпросът дали това преместване няма да бъде и прикриване на следи от пожара, защото самото разследване беше доста засекретено“, коментира Манол Генов.

Припомняме, че през март 2016-а пожар в Музея на авиацията в Крумово унищожи два оригинални самолета. В критично състояние бяха реплики на три самолета българско производство.

Снимка от потушаването на пожара на 12 март 2016 г.: архив БНТ

Тук е мястото да споменем, че спрягането на милиони левове за близкото бъдеще, които ще бъдат давани от МО целево, звучи меко казано странно, коментират източниците ни от същото ведомство. Те дават пример с неколкократното искането от страна на музея и ветерани, които го подкрепят, за отпускането на 10 000 лева, нужни за навес над ценните експонати, изложени на природните стихии. „Нямат 10 хил. за навес, а ще намерят милиони за преместване?!“

Източниците ни напомнят също, че преди около 2 месеца в града под тепетата се проведе обществено обсъждане по темата за преместването на Музея. Срещаща бе във Военния клуб  и на нея присъстваха и представители от ръководството на ВВС. От тяхна страна бе изразено  несъгласие с идеята. По-късно от ВВС е изпратено становище с мнението на ген. Цанко Стойков, относно това Музеят на авиацията да остане на старото си място.

На същата среща директорът на Националния военно-исторически музей (НВИМ) доц.д-р Соня Пенкова споменава, че предварителните разчети по тяхна сметка възлизат на около 10 000 000 лева.

????????????????????????????????????

Според висши служители в Министерство на отбраната, през септември е решено, че проектът за преместването на Музея на авиацията от село Крумово в пловдивския район Тракия, както и детайлното обсъждане на процеса, се отлагат за края на сакралната 2019-а година. Затова и доста хора от самото ведомство и в щаба на ВВС остават силно учудени, как за по-малко то два месеца  експерти от МО успяват да прокарват всичко и изведнъж на бюрото на Бойко Борисов идва папката с проекторешението. И то въпреки несъгласието на ВВС, и въпреки решение на специална комисия на отбранителното министерство.

Стенограмата от заседанието на МС на 21.11.2018 г. показва, че правителството ще отпусне 13 млн. лева, за да бъде преместен Музеят. Ето какво обяснява зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов, вносител на предложението пред Кабинета. „Необходимите средства за проектиране и изграждане на цялостната инфраструктура, иновация на съществуващата сграда и изграждане на съответните вътрешни съоръжения и инсталации и изпълнението на проектирания експозиционен дизайн в размер на около 13 милиона лева, да се осигуряват допълнително и целево по бюджета на Министерството на отбраната в рамките на следващите бюджетни процедури при спазване изискването на Закона за публичните финанси.“

След тези думи, Борисов му благодари и дава думата на финансовия министър. Той заявява, че подкрепя напълно проекта. „Това ще е много ценно и за гражданите на  Пловдив, които ще имат директен достъп до експозицията. Предлагам да се приеме на вносител или да се даде такава опция, за да се прецизира административният адрес на имота в Пловдив.“

Премиерът заключва темата с репликата:”Това сме го обещали на гражданите на Пловдив, пък и не само на гражданите, но и на всички, които обичат авиацията, така че приемаме и тази точка 38.”

Ето това е историческата ретроспекция на цифрите по темата в публичното пространство – за 3- 4 години финасовият балон се надува от 3 на 15 000 000 и сега на 13 000 000 лева в официални изявления. При това още преди старт на реализацията на самия проект.

За сега обаче това все още не са пари, а само думи! Няма отделен бюджет за реалното преместване на музея, нито за реконструкция на сградите и нови експозиции. В решението на МС, както става ясно от стенограмата, също липсва финансова конкретика.

Тя обаче е планирана на определени бюра, знаят служители на МО. Те предупреждават, че специалисти от ВВС разполагат с финансов разчет за преместването, където общата сума е почти  80 000 000 милиона лева. От тях близо 50 милиона са отделени само за ремонт на част от сградата.

Според  източниците ни катализаторът на бързото решение е заявен интерес от потенциален инвеститор към гражданското летище, които претендира за площи от музея, на които да гради терминал.

Те смятат още, че подготвения сценарии ще превърне проекта по преместването на Музея на авиацията от Крумово в Пловдив в аферата „ Колодрума 2“, но сумата ще е по-страшна от официално похарчените пари за все още празната Многофункционална спортна зала.

Очаквайте продължение по темата

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина