АктуалноЖивотЗабавлениеКултура

Директорът на церемонията за откриване на ЕСК 2019: Ще бъде нещо невиждано

Очакваме между 50 и 80 хиляди на събитието, заяви Свен Сьорен Байер

Пловдивските артисти се качват ЗАЕДНО на гигантската 30-метрова кула с 1000 граждани

Важните гости се включват в програмата на самата сцена

Иво Дернев

Ще бъде нещо невиждано! Това обеща артистичният директор на откриващото събитие на Пловдив- Европейска столица на културата 2019 Свен Сьорен Байер, който разкри детайли от церемонията пред журналисти днес. Между 50 и 80 хиляди души се очаква да се стекат около гигантската сцена с 30-метрова светеща кула. Елате на този спектакъл с най-шарените си дрехи да направим Пловдив цветен на 12 януари. Ще е веднъж в живота, обърна се към пловдивчани през медиите основателят на немската артистична компания „Phase7”.

Над 20 тира от цяла Европа ще докарат техниката за 30-метровата кула на шест нива, която ще се изгражда в продължение на десетина дни от екип от 200 души. Ефектното съоръжение ще осигурява видимост на 360 градуса, като върху него ще се качат близо 1500 души, от които 500 артисти. Тази сложна конструкция е единствена по рода си и е подготвена специално за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Откриващите събития се превръщат в емблеми на Европейските столици на културата години напред във времето. Такава е и нашата цел. В тези събития няма практика да се канят чуждестранни звезди и да се залага а международното съдържание. Затова и залагаме само и единствено на локални артисти, каза артистичният директор на „Пловдив 2019” Светлана Куюмджиева.

Репетициите за спектакъла вече вървят. На кулата в рамките на 60-минутната церемония „Ние сме всички цветове” първо ще се качат над 200 кукери от целия регион и 22-ма млади актьори от Гимназията за сценични и екранни изкуства в Пловдив, докато техни съученици гримират всички участници в шоуто. Танцьорите от ансамбъл „Тракия” ще изненадат със съвременен танц, а режисьорът Христо Намлиев подготвя сегмент, в който 200 хориста от формациите на града ще бъдат дирижирани от Диан Чобанов. С тях ще бъдат и 20 гайдари от Българска национална гайдарска асоциация. Изпълнители от АМТИИ ще изненадат публиката с арфи, но не класически, а лазерни.

На сцената ще се качат и хиляда граждани на Пловдив, 150 деца от Спортно училище „Васил Левски“ от дузина клубове. Спектакълът ще завърши със фамозна заря, а гласът на Валя Балканска и гайдата на Петър Янев ще отправят посланието ЗАЕДНО по цяла Европа.

Живеейки в Европа сме в постоянното предизвикателство да откриваме смисъла на Заедно. Заедно е само фраза, важно е движението, което трябва да направим, за да я изпълним със съдържание, каза Свен Сьорен Байер. За да го направят, на гигантската сцена ще се качат и всички официални лица, които са заявили присъствие на церемонията.

Байер обясни, че сцената ще тежи 200 тона заедно с участниците. Параметрите й са съобразени с всички изисквания за безопасност и съгласувани със съответните органи. Тя е разширена с два подиума с дължина 100 метра, които са високи 3 метра и широки 4 метра. 360 градусови екрани ще бъдат разположени на сцената и допълнени от мултимедийни елементи по подиумите. Техническото обезпечаване е поверено на българската компания Joker Media Rental. С помощта на 350 осветителни тела, кулата ще бъде превърната в своебразен светлинен символ.

След едночасовата церемония програмата на сцената ще продължи с двучасов сет на немският диджей Schiller, който започва европейското си турне от Пловдив.

Технически ръководител на шоуто е Щефън Фукс. Режисьор на спектакъла е Питър Брикс. Осветлението е поверено на Бьорн Херман, а видео дизайнът на Фридър Вайс. Визуалните ефекти поемат Хайо Рим и Даниел Бандке. Композитор е Христо Намлиев, а музикални отговорници – Кристиян Щайнхозър и Maкс Тридер. Сценичният директор за театрална реч е Густав Рюб. Хореографията е на Лидия Клемент, а костюмите са на Педро Рихтер.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. „В тези събития няма практика да се канят чуждестранни звезди и да се залага на международното съдържание. Затова и залагаме само и единствено на локални артисти“ каза артистичният директор на „Пловдив 2019” Светлана Куюмджиева. Ето как:
    двучасов сет на немският диджей Schiller; технически ръководител на шоуто е Щефън Фукс; Осветление-Бьорн Херман; видео дизайн- Фридър Вайс; визуални ефекти-Хайо Рим и Даниел Бандке; музикални отговорници – Кристиян Щайнхозър и Maкс Тридер; Сценичен директор за театрална реч- Густав Рюб; костюми-Педро Рихтер и други „локални“ творци.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина