АктуалноГрадътКултураНовини

Представят в Пловдив ценности от фонда на Националните исторически и археологически музеи

Три златни съкровища ще пристигнат в града

„Преоткритият свят на стара Европа“ ще може да се види от май до октомври под тепетата

Правителството отпуска 50 000 лева държавна гаранция за организирането на изложбата в Регионалния археологически музей в рамките на ЕСК  

Правителството одобри осигуряването на държавна гаранция за временна експозиция, организирана от Регионалния археологически музей – Пловдив през 2019 година. През периода 15 май – 30 октомври в Регионалния археологически музей – Пловдив ще бъде представена национална изложба със заглавие „Преоткритият свят на стара Европа“, която ще включва движими културни ценности от фондовете на Националния исторически музей, Националния археологически институт с музей – БАН и Регионалния исторически музей – Велико Търново.

В съответствие със застрахователната стойност на експонатите е необходимо да бъде осигурена държавна гаранция за временни експозиции в страната в размер на 50 000 лв., като сумата ще бъде блокирана за периода на транспортиране на изложбата. Представянето на изложбата ще допринесе за мисията на програмата „Европейска столица на културата“, а именно да подчертае разнообразието на европейската култура и да привлече вниманието към различните общности с фокус към културните различия и прилики.

Осигуряването на държавна гаранция на експонатите е общоприета европейска практика, която позволява реално да се намалят разходите за организиране на изложби, стимулира двустранното сътрудничество между музеите и мобилността на колекциите.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина