АктуалноГрадътКултураНовини

Пловдив обича Варна, Капана обича Таляна

Култовият каламбур „Make pLOVEdiv not WARna“ вече придоби нова плътност

На принципа „Обичай, създавай, споделяй, въвличай“ креативните квартали в България ще се развиват

Таня Грозданова

Култовият каламбур „Make pLOVEdiv not WARna“ вече придоби нова плътност. От години вървят закачки между двата града на уж шовинистична тематика, именно по тази фраза, която в Капана се продава върху сувенирни магнитчета и фланелки. Отдавна на всички – тук в равнината и там край морето – е пределно ясно, че лафът „Правете Пловдив, а не Варна“  всъщност е доста безсмислен на английски, но пък по нашите ширини всеки си го интерпретира както му харесва.

От днес обаче благодарение на Първия квартал на творческите индустрии у нас и енергията на две фондации – нашата „Пловдив 2019“ и тази на Морската столица – фондация „Иноватор“, на пръв поглед безсмислената фраза, започва да придобива позитивно съдържание.

Квартал Капана ще споделя ноу-хау в областта на културата с варненския квартал Таляна и това е възможно, благодарение на Европейската столица на културата през 2019, която даде възможност на градовете кандидати да участват в програмата.

На официално събитие в Пловдив днес бе подписано споразумение за партньорство между фондация „Пловдив 2019“ и фондация „Иноватор“ и Сдружение „Таляна“ с което бе сложено начало на културен обмен между първия квартал на творческите индустрии Капана и квартал Таляна във Варна. Партньорството се реализира в рамките на проекта „От А(рта) до Я(влението): Креативните квартали в България“, който спечели финансиране по отворена покана за градовете кандидати на Пловдив 2019 и е част от официалната програма. Споразумението бе подписано от изпълнителния директор на фондацията Кирил Велчев, Мартен Демирев и Сергей Петров от страна на партньорите. На събитието присъстваха още зам.-кметът от Варна Пламена Маринова и представители на организации и институции от двата града.

Кирил Велчев благодари за добрите идеи дошли от Варна по време на отворените покани за градовете кандидати и припомни, че и в момента квартал Капана очаква още интересни предложения с конкурса за проекти, който ще е отворен до началото на май.

„Искаме да създадем ново отношение към историческите ядра на двата града, да надградим модела от Капана и да въвлечем още градове в това“, каза Мартен Демирев и добави, че очаква още тази есен да стартира първи по-мащабен форум за споделяне на идеи. Следващата стъпка към която ще се насочат варненци е да направят социално проучване и събиране на архивни фотографии на квартала си.

Сред важните цели на проекта и споразумението са подпомагането и на други градове в България, които желаят да възобновяват и развиват творчески квартали, да обменят информация и полезни практики относно развитието и обновяването на градски зони, черпейки от водещия опит на общността, организациите и институциите в Пловдив. Предстои по примера на Капана варненският квартал да разработи своя стратегия за развитие, да организира граждански форуми и инициативи за бъдещето  на арт кварталите и градски зони в страната. Предстои партнирането да разшири обхвата си като включи представители и на другите градове кандидати от Велико Търново и София.

Организаторите на проекта си поставят за цел още да включват в своите дейности и представители на бизнеса и организациите, работещи в Капана.

След подписването партньорите от морската столица подариха специално изработени флагчета за Капана във формата на сърчица и още дървени сърчица с пожелание за много ползотворни и устойчиви инициативи. Варненци получиха фланелки с логото на ЕСК 2019 г. и други сувенири.

Капана е първият в България квартал на творческите индустрии. Заложен като дългогодишен проект на Фондация „Пловдив 2019“, той привлича в една от централните, но неоживени части на града, представители на творческите индустрии от Пловдив, страната и чужбина, като предоставя благоприятна и стимулираща среда за тяхното развитие.

За квартал Таляна, Варна: квартал „Таляна” заема част от старата Турска махала в морския град Варна. Кварталът е територия, която е част от компактния град със специален режим на опазване и най- наситената зона с исторически паметници в града. Запазена е характерната варненска атмосфера на курортен крайморски град с типичната жилищна архитектура. Застъпени са малкият и среден бизнес в областта на дребната търговия и занаятите, хотелиерството и ресторантьорството.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. Защо помагате на Варна? Вие забравих те ли че, Варна искаше да обжалва спечелената от Пловдив Е. С. К.? Този град и неговите ръководители винаги са действували против нашият красив град.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина