АктуалноКултураНовини

Един уикенд в Европейската столица на културата

Звездна кино премиера на вдъхновения от Пловдив филм „7“, Фестивал на светлината и уличен Electric Orpheus възпламениха Пловдив

Вижте ги във видеа и снимки

Иво Дернев

Пловдив – Европейската столица на културата през 2019-а, се тресе от живот с идването на пролетта. Пловдивчани и гостите на града се чудиха кое от десетките събития да изберат през уикенда. А той предложи задоволяване за всички вкусове и всички сетива. С идването на топлото време градската среда вече е изпълнена с живот, благодарение на събитията, част от програмата на ЕСК. А залите за кино, театър и музика са пълни до дупка. Такава бе петъчната вечер в Лъки-Дом на киното.

Двата салона в комплекса не успяха да съберат всички желаещи да присъстват на премиерата на инспирирания от Пловдив филм „7“, събрал седем късометражни филма на седем знакови съвременни режисьори.

Специалната първа прожекция се състоя в две от залите на Лъки, а в тях имаше дори правостоящи. Събитието се превърна в звездна кино премиера, тъй като събра голяма част от екипите, работили по реализирането на седемте кратки кино истории. Те са вдъхновени и се случват в Пловдив- Европейската столица на културата. Историите са разказани през погледа на седем режисьорски екипа – Петър Вълчанов и Кристина Грозева („Урок”, „Слава”), Николай Тодоров („Преди да заспя”), Павел Г. Веснаков („Денят на бащата“, „Дяволското гърло“), Ралица Петрова (“Безбог”), Димитър Кутманов („Ecce homo”), Любомир Младенов („Ловен парк”, „Кораб в стая”) и Христо Симеонов („Синът”).

Повечето от режисьорите се срещнаха с публиката на по чаша бира след прожекцията във фоайето на киното и им разказаха за „провокацията Европейска столица на културата“.

Вечерта продължи с откриването на фестивала на светлината LUMMIX, който превърна Цар-Симеоновата градина в разказвач на колоритни приказки.

Шест творци и лабораторията на ArtToday бяха разработили специално за фестивала свои проекти, които промениха коренно атмосферата в зелената зона в петък и събота. И това се случи с различни светлинни инсталации и намеси.

Паралелно със светлинното шоу в Цар-Симеоновата градина.

Фестивалът гостува и в Столипиново. Там, върху три метални гаража на улица „Ландос“, кацнаха три светлинни ангела.

Немската изгряваща звезда в съвременното изкуство Кристина Морено – Калма представи специално разработен 3D мапинг върху Военния клуб.

Посетителите на парка бяха изумени от инсталациите на Севдалина Кочевска, Осман Юсеинов, Лора Пармакова, Цветелина Ангелова, Емил Миразчиев и ArtToday Labл, от светещите топки и от облечените в зелен плат градински лампи.

Съботната вечер пък бе за музикален купон на открито с априлското издание на Electric Orpheus. Пред artnewscafe в пешеходната част на ул. „Отец Паисий“, още от 16:00 часа пловдивчани и гостите на града се
впуснаха в типичния местен ритъм на живот. Насладиха се и на две концертни изпълнения и два диджей сета.

Програмата стартира с изпълнение на живо на латино-джаз триото Los Aquarius (пиано-бас-барабани) с авторски композиции от Pepe Sanchezz /Светльо Стоилов (пиано) и латино класики. Последваха дневната диджей селекция на Tapwater и приятели и второ концертно изпълнение – романтичен поп, смесен с трип-хоп и пост-пънк от хърватката ŠećeЯ. Музикалното соаре завърши със сетовете на Sayulke и Denitza/Good vibes.

Да, Пловдив е Европейска столица на културата, и това се усеща навсякъде. Ако някой още има съмнения, нека просто излезе из улиците на града, или влезе в някое от сценичните пространства.

Очаквайте подробности от премиерата на „7“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина