ЖивотЗабавление

Пловдивчаните, създали ядливите чаши за кафе отварят производствена база до края на годината

Чашките  Cupffee са пълнозърнести и диетични, щадящи околната среда

Ако 1% от чашите за еднократна употреба бъдат заменени с техните, годишно ще се генерират 10 млн. килограма отпадъци по-малко

Новата база ще открие 60 работни места

Паулина Гегова

Добрите идеи идват с време! Иновативните идват за един миг! Такива, които никога не си очаквал, че ще ти хрумнат. На първо време ти изглеждат абсурдни или просто „като шега“, но съвсем скоро осъзнаваш, че точно тяхната ексцентрична нотка е това, което ще ги изстреля на върха.

Такава е идеята на Мирослав Запрянов, Симеон Гавраилов и Младен Джалъзов от Пловдив, които измислиха ядлива чашка за топли и студени напитки. Тя е кръстена Cupffee, а началото на колаборацията се поставя през 2002г.

Всичко започва с експерименти и разработване на машина за продукта. През годините създават четири прототипа, докато накрая остават доволни от изобретението си.

Cupffee е био разградима ядлива вафлена чаша, алтернативна на картонените, пластмасови, порцеланови и стъклени чаши за многократна или еднократна употреба. Направена е от натурални продукти, предимно пълнозърнести, което я прави диетична и здравословна.

За разлика от други подобни еквиваленти в мащабен размер, тяхната няма глазура, запазва здравината си за час, дори повече, а ако е изхвърлена в природна среда, ще се разгради за няколко седмици без да генерира ненужни отпадъци. Срокът на годност варира около шест месеца. Към чашката е прикрепен стилен етикет, който може да се брандира с търговско лого. Етикетът е най-вече за хигиена, защото той отделя вафления цилиндър от повърхността, на която е поставен.

До сега момчетата са се оправяли сами, но вече са намерили инвеститор, който ще финансира по-мащабен проект. Към края на годината се очаква да бъде изградена производствена база в Пловдив, с капацитет от 10 млн. бройки месечно. Ще се направят две поточни линии, едната от които ще произвежда чаши с различни размери. Вече имат подписани договори и с водещи международни вериги. Инвестицията възлиза на над 3 млн. евро и ще предостави 60 работни места.

За момента пловдивчаните са създали четири нови продукта от същите съставки, без наличието на химия. Макар че това е нова идея в България, много хора очакват с нетърпение продукцията да бъде пусната на пазара. Чашките се пакетират и изнасят с камиони, като могат да достигнат до всяка точка на Европа. Именно Старият континент е и основната им цел за развитие, въпреки че ще можем да намерим продукта и на родна почва и то не само в заведения, а и в магазини, за да може човек да я използва и у дома.

Да съчетаеш кафето със закуската е много симпатична, а и полезна хрумка, особено ако си подвластен на забързаното ежедневие. Точно затова и изобретателите са получили патент за идеята си, който важи за цял свят и са с регистрирана търговска марка.

Истината е, че останалите чаши за еднократна употреба – картонени и пластмасови, замърсяват околната среда и не се разграждат. Директива на ЕС налага забрана на използването на пластмасови прибори след 2020 г. Така, за крайния потребител, чашката ще излиза близо 40 ст. От тази гледна точка пазарният дял ще нарасне. В момента годишно се използват около 130 млрд. бройки чаши за еднократна употреба и ако дори 1% от тях се заменят с ядливи и разградими чаши, то ще се спасят над 2 млн. кв.м. дървета, над 10 млрд. литра питейна вода и над 10 млн. килограма отпадъци няма да бъдат генерирани.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина