ЖивотНовиниПод небето

Концерт събра над 7000 лв. за възстановяване на храма в Първенец

7790 лева събраха от дарения и благотворителен базар за реставрация на храм „Св. Св. Константин и Елена“ в село Първенец.

Концертът под мотото „Да съхраним вярата“ се състоя в залата на НЧ „Съзнание 1914“ в селото  и събра на сцената десетки изпълнители. Организатор на събитието е НПО „България за нас“.

Мащабната дарителска кампания за набиране на средства за цялостна реставрация и ремонт на църквата е в резултат на съвместните усилия на Българската православна църква, кмета на община „Родопи“ Павел Михайлов и църковното настоятелство.

„Благодаря на всички, които взеха участие в инициативата. Всички събрани средства от вечерта ще бъдат преведени в дарителската сметка за храма“, обяви кметът на общината Павел Михайлов.

Строежът на храм „Св. Св. Константин и Елена“ е започнат през 1876 г. Той е обявен за паметник на културата, но от 10 години е затворен за миряните, а опасността от срутване е огромна. За консервацията и реставрацията на сградата има готов проект, одобрен от Националният институт за недвижимо културно наследство и Пловдивската митрополия. За ремонта са необходими около 660 хил. лева, в които не е включено изографисването на храма.

Кампанията продължава до достигане на крайната цел.

Дарителската сметка е IBAN: BG47 STSA 9300 0017 3625 35, BIC: STSABGSF, Банка ДСК АД.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина