БългарияГласовеЖивотНовини

Започва дарителска акция за спасяването на храм „Св. Св. Константин и Елена” в Първенец

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов обяви началото на мащабна дарителска кампания в помощ на  реставрацията на църквата „Св. Св. Константин и Елена” в Първенец.

Храмът, който е паметник на културата от местно значение, е в плачевно състояние, затворен е от 10 години, а опасността от самосрутването му е огромна.

„Днес, когато църквата отбелязва третата неделя от Великия пост – Неделя Кръстопоклонна, след празничната Света Литургия в храм „Света Фотиния“ обявих началото на мащабна дарителска кампания, целяща реставрацията на Храм „Св. Св. Константин и Елена” в Първенец. Вярвам, че със съвместните усилия на Българската православна църква, в лицето на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Община Родопи, Църковното настоятелство, жителите, както на Първенец, така и на общината и бизнеса, ще бъдат събрани необходимите средства за възстановяването на църковната обител“, информира на личния си профил в  социалната мрежа кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов.

Средства могат да бъдат дарявани по следната банкова сметка:

IBAN: BG47 STSA 9300 0017 3625 35

BIC: STSABGSF

Банка ДСК АД

Средства ще се събират и с документ, съставен в два екземпляра, като всички дарения ще бъдат описани в специален регистър.

Строежът на църквата „Св. Св. Константин и Елена”  е започнал през 1876 година, а 3 години по-късно през 1879 г. е осветена от Пловдивския митрополит Панарет. 147 години по-късно състоянието на сградата е плачевно. Дървената покривна конструкция е прогнила и има опасност да се срути всеки момент. Опасни са и подпорните колони, които също на места са разрушени. Мястото не е безопасно за хората, затова от години храмът стои заключен за миряните. До момента не е направен никакъв ремонт и положението само се влошава.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина