БългарияЖивотНовини

ИТ секторът с най-голяма перспектива за ръст на заплатата

Средната брутна заплата в ИТ сектора е 2 и половина пъти по-висока от общата средна заплата за страната според данните на Националния статистически институт за работната заплата от м. септември 2022 (или 4276 лв). Докато за никого не е тайна, че ИТ секторът е привлекателен с високите си възнаграждения, зад тези данни остават скрити много нюанси.

Национално проучване за удовлетвореността от работното място, инициирано от Career Show, разглежда перспективите за развитие в ИТ сектора. Анализът на резултатите от проучването разкрива интересни детайли за размера на заплащането на ИТ специалистите в България и темпа на ръст на заплатата с натрупаните години опит. Според данните половината начинаещи ИТ специалисти получават нетна заплата до 1500 лв. Въпреки това нивото на удовлетвореност на младшите специалисти е високо, а с натрупването на професионален опит ИТ експертите стават по-склонни да сменят работата си за по-добра оферта.

Начинаещите ИТ специалисти не получават висока заплата

Въпреки че средното брутно месечно възнаграждение в сектора е 4 276 лв., ИТ специалисти с до 1 година опит разбиват схващането, че заплащането в сферата е завидно още от началото на кариерния им път. Над 90% от начинаещите ИТ специалисти отбелязват, че получават заплата по-ниска от средната за сектора. Нещо повече, близо половината от тях – 43% – са отбелязали, че получават месечна заплата до 1500 лв.

Все пак, в сравнение с останалите индустрии, дори начинаещите ИТ специалисти могат да се похвалят с по-високи заплати. Ако 43% от тях получават заплата до 1500 лв., при начинаещите експерти в другите сектори този процент е значително по-висок – 76%.

Перспективата за ръст на заплатата в ИТ сектора остава по-голяма в сравнение с останалите индустрии

Според проучването, специалистите в ИТ сектора имат най-добри перспективи за ръст на заплатата с натрупаните години опит. Докато само 10% от начинаещите специалисти получават средно или над средното възнаграждение за сектора, само след 2 години натрупан опит, процентът нараства на 34%. При 5 години трудов стаж в сферата 63% от анкетираните получават средната за сектора заплата или по-висока. За най-опитните ИТ експерти – тези с над 10 години опит – този процент е вече над 75%.

При анкетираните експерти от други сектори, размерът на заплатата нараства със значително по-бавни темпове.

ИТ специалистите са с най-висока удовлетвореност от работата си, но и са по-склонни да я сменят при по-добра оферта

Данните от проучването сочат, че ИТ специалистите и специалистите по Човешки ресурси са най-удовлетворени от условията на труд в компанията си.

Въпреки това над 80% от анкетираните ИТ специалисти са посочили фактор, който би ги мотивирал да сменят работата си. Като най-чести причини за смяна на работата те отбелязват по-високото възнаграждение и по-спокойната работна среда.

Повече за условията на труд в над 60 ИТ компании ще разкажат самите компании по време на Career Show Tech – кариерно събитие за ИТ професии.

Събитието ще се проведе изцяло онлайн на 29 и 30 ноември. В него участват водещи ИТ работодатели с множество отличия и впечатляващи стратегии за привличане на таланти и грижа за служителите. Всеки, който търси нови кариерни възможности в ИТ сферата, ще може да провежда с тях лични видео срещи.

Участието в събитието е безплатно след задължителна регистрация на careershow.bg.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина