Градът от кости се разраства

Живот
Над 150 открити  гроба върху 100 квадратни метра, къщи на Отец Паисий лежат върху средновековното гробище
 
Археолозите изумени от неизчерпаемостта на некропола
 
Паулина Александрова
Градът от кости под Трихълмието се разраства, при това внушително. След като сред първите открити 100 човешки скелета изплува находка на заровен в земята предполагаем вампир, екипът на разкопките на улица Рилски Метох продължава да работи с още по-голям ентусиазъм. Удивени сме от мястото. Явно всички по-ранни културни  пластове са унищожени от гробовете, които са вече над 150, а продължават да изникват нови и нови, информира за Под тепето археолог Елена Божинова. Малката площ от 100 кв. м, където те са разположени един върху друг, говори за изключително дълъг период на използване на терена за гробище – повече от 200 години.  Началната дата на некропола започва да отива все по-назад във времето и е интересно до къде ще стигне. Със сигурност той е заемал много по-голяма площ от тази, на която имаме възможност да копаем за сега. Вероятно всички улици на запад и север от парцела, т.е. всички къщи по Отец Паисий следва да бъдат върху този некропол, смята екипът от археолози. Удивително е, че до сега не е регистриран  при  нито една от съвременните строителни дейности. Колкото и да са стари тези къщи, все пак има пристройки, ремонтни дейности, които не може да не са засегнали гробовете. Има бетон, който е излят буквално върху от тях, но никой не е сигнализирал в институциите. Друг сериозен въпрос е как толкова дълго използван некропол не е познат до момента в нито един от регистрите. Със сигурност тук е имало църква, която вероятно също е заличена.
 
Интересното е, че ако се замислим в посока на плана на града, централната порта е била, където днес е бариерата на Стария град. Така некрополът се пада в непосредствена близост извън тези крепостни стени около Трихълмието. Тази планировка на града със сигурност е била запазена и през периода 15-17век, в което време е функционирал и некрополът. Следва да приемем, че един от централните входове към Стария град и Трихълмието е бил именно тук, тази зона.
Досега много малко накити се откриха. Първото впечатление беше, че това е беден некропол, но все пак трябва да имаме предвид, че той е православен и няма обичай покойниците да се погребват с богати накити. Въпреки това намерихме такива в един детски гроб на около 10-12 годишно момиче, което беше със сложно-съставни обеци, характерни за времето си. Те са тимични, модерни за времето си, а не за етноса. Откриха се и други накити, копчета, но много малко на брой. Днес обаче открихме 3 пръстена в едни от по-ранните гробове. Като обобщение можем да кажем, че гробовете принадлежат на млади хора, заключи Елена Божинова. Прагът е 35-40- годишна възраст на покойниците. Няма много детски гробове, не повече от 5, но открихме и останки на бебе – 35-40 сантиметров труп.
Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.