Актуално

Дрескод в театъра за Сцена на кръстопът, забранено за анцузи

23 представления и 4 премиери в програмата на феста

Само след осем дена започва осемнадесетото издание на „Сцени на кръстопът”, което тази година се подвизава под идеята за Утопия. 18 години „Сцена на кръстопът” произвежда утопии и това го прави едно от най-важните неща на този свят, както пише сам криейтив директорът на феста Елин Рахнев.

Утопия в цифри – 19 театъра, от които 9 столични, 7 извънстолични и 3 международни, 23 представления, от които 4 премиери. Съпътстващата програма съдържа 14 прояви в галерия U P.A.R.K., изложба посветена на фестивала, както и много други по-малки представления, поднесени на сцената пред Драматичния театър. За първи път ще бъдат поставени на българска сцена имена като Трамбле с постановката му „Още веднъж, ако позволите”. А пловдивска публика ще види „Любов” на Елин Рахнев, „Жана” от Ярослав Полинович, както и „Заешка дупка” от Дейвид Линдзи-Абер. Фестивалът хваща здраво всички почитатели на театъра още с афиша. Макар и традицията да се открива на 10 септември, тази година се наложи датата да бъде издърпана на 9-ти, но за сметка на това откриването ще бъде повече от мащабно. От осем години фестивалът не е започвал сезона си от Античния театър, но това тази година се променя с постановката „Херкулес и Авгиевите обори”. Макар и първоначалната идея на фестивала да е била публиката да се запознае с най-добрите български театрални постановки от изминалата година, то с времето традицията приютява и световните театри. Националният академичен театър на руската драма „Леся Украинска” е сред култовите гости, които ще зарадват публиката с постановката Едит Пиаф: Живот в розовата светлина. Неговият статут се равнява на този на Народен театър Иван Вазов и честта те да участват на фестивала е нописуема. Дава се и все повече поле за изява на млади български артисти, за които самите организатори споделиха, че това са актьори, за които след време ще се пише с любов и изключително уважение. Една от най-големите гордости на тазгодишния фестивал е, че успя да върне знаменития Кръстю Лафазанов на театрална сцена с постановката „Сако от велур”. Това е и една от премиерите на пловдивския театър в рамките на феста.  
С годините „Сцена на кръстопът” изгражда една предана и критикуваща публика. От днес официално са пуснати билети за всяка една от постановките и още от сутринта пред касите се извиват километрични опашки. Дали на шега или не, в афиша организаторите допълват, че се въвежда и дрескод – НЕ на анцузите и чехлите. Наричат себе си първите въстанали срещу тази култура и мислят да продължат доброто си дело до край.

Със старта на Сцената дойде бе повдигнат отново и големият въпрос- кога ще имаме голяма сцена в театъра. Ръководството в храма на Мелпомена се надяват средствата, необходими за възстановяването на изгорелия салон да бъдат вкарани в бюджета на Министерството на културата за 2015-та.  

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина