ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Под небето

Карен Джамбазов смени скалпела с кирка

Професорът даде старт на преместването на Белодробна в УМБАЛ „Св. Георги“ с първа копка

Image title
Проф. Карен Джамбазов смени скалпела с кирка днес. Именитият ринолог и директор на най-голямата клиника в България УМБАЛ „Св. Георги“ удари първа копка на дейностите по преместването на Белодробна болница в Университетска. Като мениджър понякога и кирката е нужна, коментираха колеги на професора нетипичната му роля днес. Джамбазов даде старт на строителните работи със задължителната предпазна каска на глава, като се затрудни в поставянето й на главата си. За щастие имаше опитен съветник в това дело- кметът Иван Тотев, който слага по-често строителни каски дори от шефове на дюлгерски бригади. С широки усмивки двамата се снимаха за спомен на бъдещата строителна площадка, а градоначалникът ритуално строши бутилка шампанско в багера за началото на трудовия процес. Поводи за усмивки не бяха само каските и кирките, а и самото събитие- оцеляването на Белодробна и прехвърлянето и към УМБАЛ „Св. Георги“.

Image title
Голямо благодаря на Карен, тъй като той помогна много в свалянето на един голям воденичен камък от врата на пловдивските данъкоплатци. Голямо благодаря и на министър Атанасова. Дълговете на болницата продължаваха да тежат над бюджета ни, като при заварени 3 милиона задължения, в рамките на половин година те се увеличиха с още близо 600 хиляди лева, обърна се към гостите на церемонията кметът. Той допълни, от 1 януари общината официално приключва взаимоотношенията си с Белодробна.

Кмете, така ли се слага...
Кмете, така ли се слага…
Белодробна ще се помещава в административния блок на Клиниката по инфекциозни болести  към хирургиите. Предвидени са 42-45 болнични легла, лаборатории, специализирани кабинети. Самият Блок №4 ще бъде разширен за нуждите на новото звено. Което трябва да заработи от началото на другата година. В тази база ще се разгръщат всички дейности на Белодробна болница. До времето на официалното откриване на клиниката няма да има нарушаване на дейността, както и след това. Няма да има промени и в екипа. Всички болни ще бъдат преместени. В момента имаме 38 души с туберкулоза на активно лечение, обясниха от ръководството на „Кудоглу“.

Image title
Очакваме работите по прехвърлянето на специализираната болница към УМБАЛ „Св. Георги“ да продължат 2-3 месеца. Ще ни трябва още малко време за оборудване на помещенията. 700-800 хиляди лева ще струва цялата процедура с ремонтните дейности. Като най-голямо перо в тази сметка е специалната инсталация за обмен на въздуха в целия блок. Нейната стойност е около 150 хиляди лева, обясни директорът на Университетска- проф. Карен Джамбазов. Нито един лекар или сестра от болницата няма да останат без работа. Има дефицит на кадри, коментира професорът появилите се притеснения сред част от служителите на Белодробна, че могат да останат без работни места, 

Image title
Решението за прехвърляне на общинската специализирана болница „Д. П. Кудоглу” бе взето в края на миналата година от правителството. Специална комисия от представители на синдикатите, Община Пловдив и УМБАЛ „Свети Георги” бе ангажирана с организацията и възможностите за прехвърляне на имуществото от Белодробна в Университетска болница. Имотът, в който досега се помещаваше специализираната болница, остава общинска собственост. Тепърва ще мислим какво да правим с имота, на този етап нямаме идеи. В момента той не е най-голямата ни грижа. Важно е този процес да приключи, добави Иван Тотев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина