ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Под небето

Уикенд със световни знаменитости в „Дни на музиката в Балабановата къща“!

Image title
Изтъкнатата арфистка Сузана Клинчарова, отрано изградила кариерата си в чужбина, изявяваща се с рецитали и камерни концерти в Европа, САЩ, Азия и Средния Изток, желан гост на редица квалитетни оркестри, като Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на Токио, Камерния оркестър на Сан Франциско, Филхармонията на Антверпен, Белгийския национален оркестър, Филхармонията на Осака и други, преподавател в Консерваторията в Париж, представя българската премиера на новия си компактдиск “La belle Epoque de la Harpe” утре в Пловдив, в рамките на есенните „Дни на музиката в Балабановата къща”. Тя ще си партнира със Струнен квартет от Камерния ансамбъл „Софийски солисти”, чиито членове Йордан Димитров /цигулка/, Евгени Николов /цигулка/, Кирил Христов /виола/ и Димитър Тенчев /виолончело/, легитимират класата на инструменталистите, превърнали колективното музициране в солистична изява. В концерта вземат участие също именитата флейтистка Мила Павлова, съчетаваща успешно дейността си на солист, камерен изпълнител, пропагандатор на съвременната музика, с креативните си идеи в изкуството /тя е основоположник и артистичен директор на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” – Пловдив/ и соло кларинетистът в СО на БНР Данчо Радевски – един от активните, изявени инструменталисти на концертния подиум.
       Световноизвестният виолист Гилад Карни /Швейцария/ е адмириран в цял свят за красивия си тон, техника и музикалност, спечелили му завидни отличия – от първи награди на авторитетни конкурси до ръководни позиции в едни от именитите оркестри днес. Започнал кариерата си като най-младият член на Нюйоркска филхармония през 1992 г., понастоящем Карни е соло виолист на реномирания „Тонхале” оркестър, Цюрих. Канен е постоянно за гост-водач в класни състави като Берлинската Щаатскапеле с диригент Даниел Баренбойм, Берлинския симфоничен оркестър, Оркестъра на Обединена Европа и др. Гилад Карни се изявява активно и като солист, и камерен музикант на големите фестивали в света. Сред последните му солови участия е световната премиера на „Ромео и Жулиета” на Прокофиев /аранжимент за виола и оркестър/ с Берлинския симфоничен оркестър в залата на Берлинска филхармония.
Музициращ в партньорство с прочути музиканти като виолончелиста Йо Йо Ма и др., в концерта си на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” на 7 октомври в Пловдив, Гилад Карни ще се изяви съвместно с именитите български артисти, получили национално и световно признание – цигуларя и диригент проф. Ангел Станков, пианиста проф. Божидар Ноев /Австрия/, соло виолончелиста на Симфоничния оркестър на БНР Христо Танев и талантливата контрабасистка Лена Иванов /Швейцария/.

Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ – едно от знаковите събития в Есенен салон на изкуствата, Пловдив се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България“, Министерство на културата, Община Пловдив и ОИ „Старинен Пловдив“  Входът е свободен!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина