ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Под небето

Кукленци: Юристът в кметството взима 6 бона заплата, а едно дело не е спечелил!

Взимахме по десет лева на ден, сега ще лапаме мухите, коментират роми от градчето, викани за разпит заради скандалните граждански договори

Виканите на разпит роми се чудят как да си намерят превоз
Виканите на разпит роми се чудят как да си намерят превоз
Даде ли интервюта днес? На всички телевизии! Такъв бе поздравът днес в Куклен, след шумния арест на кмета четвърти мандат Димитър Сотиров, обвинен в куп длъжностни престъпления, ощетили общинската хазна със стотици хиляди. Задържането на градоначалника дълго време ще бъде тема №1 за Куклен. А коментарите за случилото се- все различни. Градчето се е разделило на два лагера- хората зад кмета, и всички останали. Кои са по-многобройни- ще се разбере само при едни следващи избори. Аре, като има такава драма, да спретнем тук един референдум, та да се види кой с кого. Лесно е да плюем и псуваме, ама нека се види има ли кметът вина, пък тогава да стягаме бесилото на площада. Да не се окажат само празни приказки и показни акции, коментираха пред общината хора от администрацията.

Image title
Полицията в Куклен вече е ежедневна гледка. Местните ченгета се движат с Форд Фокус, който според мнозина е купен именно от Сотиров за нуждите на служителите на реда в града, и се чудят откъде да я захванат при такова присъствие на колеги от Пловдив. Тука сме като по филмите- полицай след полицай, камери, микрофони, светкавици. А бе Куклен стана център на Вселената, коментираха млади момичета, които чакаха рейса за Пловдив на мегдана. 

Image title
Група роми пък чакаха разрешението на голям проблем- как да си платят транспорта до големия град, където ги викат за показания. Искат да ни разпитват, а не ни питат имаме ли пари, нямаме ли. Как да идем до Пловдив, като не ни осигуряват кола. А средства за такива харчове няма, почесва се смугъл тип с дузина златни зъби и изящен рунтав мустак. А после подпуква и горещата тема от последните седмици. Вижте ся кво- пари ни даваха. Квото и да си говорим, взимахме по някой лев. Сега ще лапаме мухите, отбеляза с поглед, вперен в общината и светлото минало човека. Жените до него пък вметнаха, че са взимали пари от въпросните граждански договори, за изготвянето на които Сотиров е в следствения арест. Средно по десет лева на ден на човек се падаха. Заети бяхме десет дни в месеца. Да почистим градинката, да изметем тротоара, да изровим снега през зима- ей за таквиз работи ни плащаха. Не са кой знае колко, но са нещо. Сега и без тези десет лева останахме, скръцва със зъби ромка от Куклен. 8 лева за метла и десет лева за мотика. Такова бе разпределението на труда и заплащането. Мъжете ни взимаха по 12 лева. Не ни интересува кой какви ги е вършил, има ли бабаити в общината, кой пипал, кой ровичкал от кацата с меда. Важно е работа да имаме, добави тя. Но не скри, че няма никаква идея какви са били цифрите под гражданските им договори, по които те са получавали по десет лева надник дневно.

Image title
Гламави са, от де да знаят какво пише в договора. Подписват се и взимат по някой и друг лев, без да му мислят, че по документ може и 50 хиляди да им е надника, обясняват дежурните в кръчмата на центъра, които зяпат кротко общината и мъдруват на по бутилка бира. И те са на два лагера. Едните са на мнение, че кметът е направил много за Куклен и си тежи на мястото. Другите- че върти далавери и е баш схемаджия. С тия договори е голяма лапаница. Значи юристът на общината ни се подписва под шест хиляди лева заплата. Питайте го какво върши за тия пари, щото едно дело не е спечелил. И колко получава всъщност. Сигурно взима петстотин кинта, а другите ги връща на Сотиров и хората му. Същото се отнася и за домакина. И той лапаше някви хилядарки по договор, пък върши работа за жълти стотинки, а и толкоз получава. Кметът караше от Ихтиман дюлгери на граждански договори, а в Куклен дюлгери да търсиш и все безработни. Ама гледат какво подписват нашите тук, не мислят само с празните си стомаси, разясни пред Под тепето един от бираджиите, дърпайки от цигарата си. Аз мога да ви кажа- ако утре има избори, пак Сотиров ще е кмет. Пък и нов да дойде, ще обвинява, ще се оправдава с оня преди него и също ще гледа откъде може да чопне. Такава ни е държавицата. Махаш единия- идва друг, при това гладен, анализират положението пичовете в кръчмата.

Image title
Нямаме забележки. Харесваме как се справя с работата. И Куклен си харесваме под негово управление. Кметът ни няма вина, обясняват две майки в парка срещу общината.
Ето, вижте тази градинка- в тая суша е зелена като Амазонка. Какво му е на Сотиров. Помага, бачка. Улици прави, паркове, пътища, мостове даже строи. Канализация и газификация направи. Те сега ще го арестуват. Ще я видим тази работа, ама много на политика мирише, каза охранителят на общината Георги Илиев.

Image title
Поддръжници на Сотиров сочат за автор на атаката срещу него настоящия собственик на замъка Орфей Джимито, както и някои от кандидатите за кметове на града през годините. Те разказват, че Джимито искал да направи жилищен комплекс от затворен тип за богаташи върху общински терен, но ударил на камък и тръгнал да мъсти. Големи бандити сме тук, голяма работа. Само дето военни и барети не пратиха, та да арестуват цялата администрация, коментират случващото се защитници на Димитър Сотиров, сигурни в невинността му.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина