ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Под небето

Нов проект ще улесни живота на хората в неравностойно положение

Екипът ще се постарае да подобри качеството на живот и на достъпа до услуги за социално включване на хората с увреждания в област Родопи, в отговор на комплексните им потребности, както и да се предоставят възможности за връщането на реалния пазар на труда им

Паулина Гегова

Нов проект ще улесни живота на хората в неравностойно положение. В сградата на Община Родопи, тази сутрин, се проведе пресконференция за проекта „Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда в Община Родопи, с. Ягодово”.

На срещата присъстваха представители от Община Родопи, Бюрото по труда, Общинска дирекция, Общинска администрация, кметове. Водещи организации са Община Родопи и фондация „Фонд за превенция на престъпността ИГА”. Общината е сключила договор с Министерство на труда и социалната политика за безвъзмездна финансова помощ No BG05M9OP001-2.002-01 12-C001 по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г., процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-2.002 „Независим живот”

Проектът ще продължи 22 месеца, като крайният срок е 01.12.2017г. Целта му е да се подпомогнат хора с увреждания и техните семейства. Ще се подпомагат лица с 90 на 100 и над 90 на 100 трайно намалена работоспособност, с определена чужда помощ и без чужда помощ. Деца до 16 години с 50 на 100 и над 50 на 100 увреждане или деца между 16 и 18 години с 50 на 100 и над 50 на 100 трайни увреждания. Екипът ще се постарае да подобри качеството на живот и на достъпа до услуги за социално включване на хората с увреждания в област Родопи, в отговор на комплексните им потребности, както и да се предоставят възможности за връщането на реалния пазар на труда им. За целта ще се създаде съответен център в с. Ягодово.

Дейностите са 9 на брой, като включват организация, ремонт, разработване на правила за дейността на центъра, обучение на персонала, психологическа подкрепа и консултация на персонала, мотивационна подкрепа на нуждаещите се и публично информиране.

Екипът ще се състои от ръководител на проекта, избран от партньорите, координатор, технически сътрудник и ръководител от Община Родопи. Потребителите ще наброяват 124, а процедурата по подбор на личните асистенти ще назначи 50 професионалисти. Главните членове на екипа ще са администратор, касиер, социален работник, рехабилитатор, шофьор.  Ще се проведат три обучения за 10 дни, които включват общо 80 учебни часа, както и специализирано обучение извън проекта. Ще се проведат срещи за психолози, които включват 20 групови и 60 индивидуални консултации.

Центърът ще разполага със стая на управителя, стая на персонала и приемна зала. Транспортът ще обхваща 21 населени места от територията на област Родопи.

Това е първата пресконференция за проекта, като ще се проведе и още една. Ще се създаде цветна табела с размери 50/70, плакати, както и публикации в местен вестник. Ще има и допълнително обучение на служителите, като ще се набляга на спецификация на отделните заболявания. Работата на личните асистенти е изключително трудна и отговорна, но те ще направят всичко, за да се справят. Центърът желае дейността да стане делегирана и да има устойчивост. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина