ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ЗдравеПУЛС

Събарят завода на „Каменица“

От емблематичната пивоварна ще остане само коминът

Още през ноември, Под Тепето първи ви съобщихме за затварянето на бирената фабрика. Производството на „Каменица“ АД се мести в Хасково, а в Пловдив ще остане само коминът на фабриката, като от фирмата съобщиха, че на мястото ще бъде изграден музей на бирата.

Дейностите по събарянето вече станаха факт и багери нахлуха в двора на някогашната пивоварна. Работниците, които бяха на обекта, освен че бяха с необходимото облекло, каска и очила, се оказаха изключително любезни и отговаряха с охота на въпросите на нашия репортер. Още в самото влизане на площадката, на екипът ни бяха връчени предпазни каска и очила, за да се избегне евентуално нараняване. Прах и пепел, в момента на посещението ни, нямаше. По време на нашата визита, работниците бяха излезли в обедна почивка.

Не е ясно колко време ще продължат дейностите по събарянето, но поне част от емблемата на града ни – коминът на Каменица, ще бъде запазен, а около него ще бъде изграден и ресторант, който да посреща гостите на бъдещия музей на бирата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

8 коментари

  1. От една страна е много жалко, че Каменица няма да се прави в Пловдив, беше една от емблемите на града. От друга се надявам там сега да построят жилища и да бъде по чист квартала.

  2. А защо трябва да я събарят? Не може ли просто да се преустрои на музей със заведение? Иначе е добре, че няма да има фабрика в центъра на града. Все пак това не е промишлена зона!

  3. Правя група във фейсбук Да спасим Каменица. Моля присъединете се към нея. Приятели, моля ви нека да отидем там и да спрем с жива верига багерите. Няма да ги оставим да съборят и този паметник на културата, нали? Тази фабрика все пак е част от историята на Пловдив. Моля журналистите от podtepeto да ни информират всеки път когато видят багер в Пловдив, за да ходим и да правим живи вериги. Явно само такива новини могат да отразяват.

  4. И на мен ми е мъчно. Баща ми беше 40 години гл. механник на Каменица и имам много спомени с нея.Не знам как го правят ОНЕЗИ хора, но в Мюнхен има една такава фабрика не далеч от центъра.

  5. Да се успокоим, че хасковската Каменица е за предпочитане пред румънските плодови сокове на Гриша Ганчев и румънската Калиакра. Макар това да е началото, след време ще пием сигурно китайска бира от ориз.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина