ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ЖивотЗабавление

Читател към общината: Почистете и облагородете източната панорамна пътека към Небет тепе

Ако не бъдат взети мерки, крепостната стена може да се срути на много места, алармира г-н Калайджиев

Пътеката, очертана в черно, в момента е скрита за света. Утре ще видите състоянието й Темата за Небет тепе не слиза от дневния ред на будното пловдивско общество от много време.Нашият читател г-н Калайджиев се включи в дебата с меко казано интересно предложение, към което ние се придържаме напълно. Той се обръща чрез сайта към общинската администрация с апел за почистване и облагородяване на пътеката към Небет тепе от изток, като това да включва реставриране на стената, покрай която тя върви. Панорамният път към сакралното място започва от гърба на Етнографския музей и покрай античните стени излиза със стълби на ресторанта на Небет тепе. Успоредна е на ул. "Д-р Иван Чомаков".

Предложението и молбата ми са да почистят пътеката от боклуците, да реставрират и консервират античните стени по международните стандарти, както и да бъде изграден водохващащ канал по продължение на античната стена, който да не позволява на водата на минава през нея и да я руши. На много места именно водата минавайки през стената е бутнала древния градеж и оригиналните камъни се търкалят в района. Ако не вземете скорошни мерки -със сигурност цялата стена ще падне на много места и това ще струва много повече ресурси, а ще се загуби една ценност, смята читателят ни. Той предлага още да бъде поставено осветление по продължението на пътеката, за да бъде по-видима и безопасна за преминаване, което ще я направи и алтернативен път за Небет тепе за идващите от изток към върха, както и ще даде ясно очертание със светлина от километри.На места съществуват уширения и изоставени градинки, които са идеалното място за пейки с кошчета и устойчива растителност, смята г-н Калайджиев.  

Всичко това в момента липсва и мястото е занемарено, а вечер сигурно и обитавано от наркомани в самото подножие на върха. Убеден съм, че това начинание в пет хронологични стъпки не коства много средства и усилия, предвид плюсовете, които носи при облагородяването и връщането й към познатите пътища в резервата. За улеснение на пловдивчани и гости на града предлагам последно да има и указателна табела към него "Панорамен път към Небет тепе", обръща се към общината г-н Калайджиев. 

Под тепето ще мине по Панорамната пътека и ще покаже състоянието й още утре, както и ще търси реакция към администрацията, към която се обръща будният ни читател. За което му благодарим!

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

6 коментари

  1. Предстои разрушаването и на още една крепостна стена. Тази в петното до Понеделник пазара. Този на времето общински терен за Музей на тракийската култура беше заложен срещу заем от Общината, после взет от банка, която го продаде на Розата. Там той ще строи каквото си иска и никой не може да го спре.

  2. Там текат не само дъждовните води, а и “ обратните“ води от заведението, т.н. „Рахат тепе“.
    В проекта на арх.Р.Пройкова този сектор е включен като етап от реставрацията. Но кой се интересува от мнението на специалистите. Нейния проект беше много по-евтин, а този на Фърков е натъманен за близо 4 -те милиона по Норвежката програма за която беше специално набързо стъкмен.

  3. Чудесно предложение, не знам някой да е против!!! Да осветят малко тази пътека, на мен ме се е налагало да минавам през нея и от страх съм стигал до половината. Да сложат и пейчици и магнолии.

  4. още преди един месец във в. Марица, както и на двете обсъждания за тепето директора на арх.музей Кисьов обърна внимание, че за тази стена никоя не говори и не е включена в проекта, а тя е най-представителта, но няма кой да го чуе

  5. СВЕЩЕНО ЗАДЪЛЖЕНИЕ на градската администрация е вместо да се изхвърля за сметка на населението за кретенски „проекти“ (подводни паркинги и Хрельови Кули из тепетата) да ПОДДЪРЖАТ каквото Градът вече притежава отдавна (по тепетата тези каменни стъпала и алеи са от 50-те години, ръчна изработка, съкровища, сульо!)

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина