ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
СъдТемида

Експертът: Иззетата от пазарджишките имами литература е опасна и насажда омраза

Адвокатите на 13-те обвиняеми поискаха отвод на проф. Йордан Пеев, не бил безпристрастен  

Иззетата литература от пазарджишките имами е опасна и насажда омраза. Това заяви днес професор Йордан Пеев, от Катедрата по арабистика и семитология към Факултета по класически и нови филологии при СУ "Климент Охридски", който е вещото лице, извършило експертизата на конфискуваните книги. Според неговото експертно мнение, в цялата тази литература прозира разграничаването на мюсюлмани от християни, което насажда изкуствена омраза и е опасно.
Половин дузината адвокати, които  защитават интересите на имамите, обаче, поискаха отвод на професора, под предтекст, че през ноември той е участвал в предаване, където е коментирал акция на ДАНС и дейността на Ахмед Муса. Затова защитниците на подсъдимите счетоха, че експертът, преподавал в редица реномирани европейски университети, не е безпристрастен.
След като изслуша доводите за искания отвод, съдийският състав, отхвърли молбата им, като отбеляза, че участието в Професор Йордан Пеевпредаването няма нищо общо с делото.
След като бе прието становището на професор Пеев, защитниците на обвинените в радикален ислям заявиха, че не би следвало заключението да бъде прието, тъй като вещото лице е историк-арабист, а не ислямски теолог.
Разпитът на професор Пеев продължи 3 часа, като 6 адвоката го засипаха с въпроси, на които признатият специалист отговаряше спокойно и обстоятелствено. Според него, тези книги са опасни с това, че разпространяването им сред мюсюлманите ги насочва към действия, които противоречат на конституцията. Той допълни, че тази литература не е забранена, но трябва да се прави разлика между читател и проповедник. Според него уахабитите  са по-опасни за мюсюлманите, отколкото за християните, тъй като тази идеология идва от Саудитска Арабия, която се противопоставя на всякакъв опит за реформация в исляма. Част от книгите, които е анализирал всяват чувство на обособеност и капсулиране, тъй като уахабитите са против динамиката в ислямската религия и имат примитивен характер.
От 13-те подсъдими, днес в залата не присъстваха само Ахмед Муса Ахмед и Мохамед Камбер.
Следващото заседание по делото бе насрочено за датите 23 и 24 юни.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина