ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Под небето

Ученици разработват програма за превод на жестомимика

Възпитаници на Математическата правят софтуер, който да превръща в реч езика на глухонемите

Елитното школо с първи училищен кариерен център

Първа по рода си програма за звуков превод на жестомимика разработват ученици от Математическата гимназия. Техническите гении се трудят върху софтуер, който да разпознава езика на глухонемите и да го трансформира в реч. Супер технологията още е на ниво работен проект. Действат го зрелостници на гимназията от паралелките по компютърна графика и системно програмиране, а идеята за създаване на програмата е на 12-класника Николай Даков. Конвертирането на жестомимиките в реч цели улесняване на комуникацията с хората с увреждания, обяснява Ники. За добро или за лошо обаче, технологията най-вероятно ще бъде завършена някъде в чужбина, тъй като Даков ще продължи образованието си зад граница. Вече е приет в един от най-престижните университети на Острова, но гледа към Щатите. В момента заедно със съученика си Атанас Господинов разработват и друг софтуер, който да подобрява комуникативните умения на човек.

Двамата се част от първия училищен кариерен център, който отваря врати в Математическата гимназия. Целта му е професионално ориентиране на младите хора още от чина.  Още от 6 клас те да бъдат кариерно консултирани и да изберат подходящата за тях професия в зависимост от желанията и уменията им. В края на март училището финализира проект за професионално ориентиране на ученици от 13 до 19 години в сферата на информационните технологии. Той се реализира в партньорството на „Телус груп” – Великобритания и с финансовата подкрепа и на Европейския социален фонд. Проектът е на стойност 167 000 лева.  По този начин ОМГ ще внедри съвременната европейска система за професионално ориентиране на учениците. За целта е разработено и издадено методическо помагало.

От ОМГ са готови да дадат ноу-хауто на всички училища от страната. Основните параметри на проекта ще бъдат качени на сайта на гимназията до няколко дни.   Предстои по този проект да се проучи и от какви специалисти имат нужда фирмите в Тракия индустриална зона. За целта ще се работи активно с „Клъстер информационни и комуникационни технологии Пловдив”. Директорът Ивайло Старибратов оглавява клъстера и смята, че трябва да се върви към английския модел, където няма държавни училища, а всичко се изгражда на ниво община.  

Професионалното ориентиране е сериозен проблем 10 години. Случва се така, че ученици след 6-7 клас не са ориентирани добре и се захващат с нещо, което не им е по сърце. Влизат в едно училище, учат и дали в хода на учебния процес или на изхода, те разбират, че то не е за тях. Целта е да се създадат центрове във всяко училище, където да бъдат консултирани не само учениците, но и родителите, коментира Старибратов.
Повечето от учениците на ОМГ след 9 клас вече са стажували във фирми от Пловдив и областта за по три месеца. 20 компании от IT сектора в региона са ангажирани да работят с ученици, като правят възможни стажантските програми през цялата година. Те получават възнаграждения под формата на стипендии. 20 от възпитаниците на гимназията пък ще заминат догодина на стаж в Плимут със съдействието на „Телус груп”.
 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина