ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Под небето

Пълно обединение на архитектите по казуса Св. Кирик

САБ: Ще устояваме докрай справедливата кауза

Извадиха нови данни, според които спорът касае държавен интерес  

Архитектурната гилдия в България се обедини безпрецедентно в защита на творческата си база Св. Кирик. Писмото на председателя на Управителния съвет на Съюза на архитектите до президент, премиер, главен прокурор, генералния директор на ЮНЕСКО и патриарха подкрепиха всички браншови организации. Единната позицията на гилдията бе изказана с декларация на УС на САБ, с която съюзът застава твърдо зад инициативния комитет за връщането на комплекса на архитектите. Както и срещу презрението и обидата, нанесени върху труда на поколения български архитекти и инженери, с несправедливото присвояване на творческия им комплекс "Св.Св.Кирик и Юлита" от Пловдивската Митрополия и унищожаване на интелектуалните ценности на Международната академия на архитектурата. Организацията иска изясняване на истината за изграждането на комплекса и участието на цялата архитектурна колегия с труд и лични средства за това.

САБ припомня, че действията на инициативния комитет са подкрепени от Президента и Ръководството на Международния съюз на архитектите (МСА), Световната федерация на младите архитекти, от участниците в Срещата на Президентите от Регион Втори на МСА, състояла се в Загреб на 24.01.2015 г., от Съвета на архитектите на Европа, от Българския национален комитет на ИКОМОС, от Съюза на българските художници, от Камарата на архитектите в България. Управителният съвет на Съюза на архитектите в България заявява, че ще отстоява докрай справедливата кауза, завършва декларацията на САБ.

В същото време арх. Стефка Василева направи ново разкритие, според което казусът със Св. Кирик засяга държавен интерес и е време за намеса на институциите. На 20 февруари тя е изпратила на електронната поща на министерства, президент и премиер фактология, която клони везните именно към тази теза- че собственик на парцела е именно държавата.
Станаха ми известни още доказателства  по одържавяването на манастира „Св.Параскева” ( по новому известен като  –долния Воденски манастир „Св.Кирик”), някои от които досега не са оповестявани. Най- интересният факт е,  че  след 1944г. концлагерът” Св.Кирик” е бил превърнат в старопиталище  „Пантелей Пачев” към МТСГ, което е функционирало през 50-те години .  До сега никой не е споменавал този факт, може би защото е много неудобен за исканията на Пловдивска митрополия. Защото всички старопиталища са одържавени по чл.21 от Закона за Изповеданията. Впоследствие одържавяването е препотвърдено и в качеството на психиатрична болница към МНЗ, която е функционирала до 1977-78г., коментира арх. Василева.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

8 коментари

  1. Попадията, самозвана като ОртодоХХХ е известна в този форум с морализаторски премъдрости оня ден насочени срещу Половия Живот на Архитекта, докато й го рекнаха, че в пресвятата БАЧКОВСКА Обител изнасилването от положили МОНАШЕСКА КЛЕТВА е било всекидневие. Със Превисше Образование ни наставляваше да четем за да излезем от средновековно мракобесие, докато й го рекнаха, че кирилицата не й е ясна та сега я виждаме превключила към католишка Латиница

  2. ортодоХе, ортодоХе, те и в БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИР „поклонниците се увеличаваха“ от Средновековието насам, докато неотдавна се разкри МОРАЛНИЯ ОБЛИК на развратното игуменище Борис, мераклия по ЯХТИ И ЧУЖДИ БУЛКИ, които не „видяха хаир“. Я се занимайте със занемарените и изоставени метоси и обители и не се пъхайте из чужди имоти, разбойници кръстоносци!

  3. Перверзна тенденция се забелязва в коментарите да се отъждестви и приравни с МУТРОполитчето българското Православие. Не е вярно, ако Н.В.П. Кирил, Митрополит Пловдивски представляваше Православието, това не може да се каже за ниневластващото крадливо „дядо“ Фюрерче, което даже не е МОНАХ и никога не е било, следователно не е легитимно

  4. Драгий ни ортодоХе, „който бил тръгнал срещу православието …“ дрън-дрън, иди да сплашваш двата файтона бабушкели последователки на сектата на „дядо“ Никола Методич (който впрочем не никакъв православен, а е безблагодатен кривославен МУТРОполит). Да си чувалО за ПАДАНЕТО НА КОНСТАНТИНОПОЛ и „православната“ византийска империя? А за Халифата?

  5. Българският език е пълен с чуждици и за това го прави богат и изразителен.На входа на манастира самите архитекти са написали,че е основан през 14век, и до 1943г.на 20век функционира като такъв.

  6. Въпросът е, че Православието е тръгнало срещу законите!
    А който е тръгнал срещу законите и богу не е драг!
    На беззаконието ли се кланят поклонниците, които с всеки ден се увеличават!

    И моля не смесвайте азбуките като пишете Ортодокс със „Х“накрая, че ще си направим лоши изводи !
    „Хаир“ също не е българска дума !
    пред „всеки ден “ не се пише „със“, а „с“.
    Я по-добре не пишете, да не бъркате читателите!

  7. Не е за вярване, че са се обединили, дано поне веднъж в нашата страна истината победи, дано този алчен Поп Николай не го вземе, тоя унищожи толкова църкви

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина