ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Под небето

Японският посланик и зам.-министър откриха зала за миниинвазивна хирургия в УМБАЛ

Оборудването е закупено с предоставена от Япония безвъзмездна помощ за структурни реформи

Image title
На официална церемония днес посланикът на Япония у нас Н. Пр. г-н Такаши Коидзуми и зам.-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров откриха в УМБАЛ „Свети Георги“ операционна зала, оборудвана с финансиране от японското правителство. Те заедно с изпълнителния директор на лечебното заведение – проф. д-р Карен Джамбазов, прерязаха лентата на новата придобивка.

Image title
Нека дълги години да ползвате апаратурата и да помните, че средствата за нея са осигурени от японските данъкоплатци. С тези думи дипломатът се обърна към присъстващите на събитието. Освен него от японска страна гостува и г-жа Саяко Оцу, втори секретар в посолството, която отговаря за икономическите въпроси.

С безвъзмездната помощ на японското правителство за структурните реформи в България през последните 2 години бяха изпълнени 10 проекта с образователна и социална насоченост за близо 1,8 млн. лв. сред бенефициентите бяха общини, областни управи, държавни университети, държавни и общински болници и училища. Един от тези проекти е „Оборудване на зала за миниинвазивна и ендоскопска хирургия” на УМБАЛ „Свети Георги“, каза Красин Димитров.

Image title
Зам.-министърът на МИЕ изказа благодарността си към посланика и към целия японски народ, заради самоотверженото предоставяне на средства за чужда държава като България, докато в момента Япония все още се справя с последиците от аварията в АЕЦ-Фукушима. Красин Димитров е Председател на Координационния комитет за управлението на предоставената безвъзмездна помощ за структурни реформи от японското правителство, уточняват от МИЕ.

Наред с делегациите от посолството на Япония у нас и от Министерството на икономиката и енергетиката, сред официалните гости днес бяха зам.-кметът на Община Пловдив Розалин Петков и зам.-областният управител Атанас Петков.

С церемонията днес се финализира проект на УМБАЛ „Свети Георги“ за оборудване на зала за миниинвазивна и ендоскопска хирургия с финансиране осигурени от Механизма за координация на управлението на предоставената безвъзмездна помощ за структурни реформи от японска страна. Усвоените средства са в размер на 168 366,67 лева, съобщи изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“.

Операционната зала е на 2 етаж в Хирургичния блок на болницата на бул. „Пещерско шосе” №66. В проекта бе включено и задължителното обучение на медицинския персонал, който ще работи с новата апаратура.

Благодарение на финансовата помощ пловдивската университетска болница вече разполага с модерна операционна зала с иновативна апаратура за лапароскопска хирургия, заяви проф. д-р Карен Джамбазов. Внедряването на специализираната техника дава възможност на специалистите по обща, гръдно-коремна, жлъчно-чернодробна и АГ хирургия да прилагат съвременни методи, които значително скъсяват следоперативния престой, позволяват по-качествено изпълнение на интервенциите и намаляват тяхното времетраене.

Новото оборудване ще помогне на Университетска болница „Свети Георги“ да продължи да поддържа най-високото трето ниво на компетентност и да покрива европейските стандарти за предоставяне на достъпна, висококачествена и висококвалифицирана здравна помощ, смята изпълнителният директор на лечебното заведение.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина