ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Под небето

Губернаторът се цопна в Тунджа за мъжко хоро

Зико остави костюма и се гмурна по носия

Image title
Областният управител Здравко Димитров се цопна в ледената Тунджа за традиционното мъжко хоро за Богоявление. Това бе дебют за губернатора в смразяващата традиция в Калофер. Той се престраши да нагази във водата, като дори за миг поведе надиграването с над 100 мъжаги.
Шествието тръгна от къщата на кмета на града Румен Стоянов още в ранни зори. С бунтовни песни на уста  и под звуците на гайдата на 10 – годишния Данчо мъжете стигнаха до моста на река Тунджа и направиха няколко репетиции на сухо край реката. На развиделяване най-смелите нагазиха в Тунджа. Сред тях бе и Здравко Димитров. Зико бе с народна носия и трикольор. Пред него гордо дружината водеше Румен Стоянов. В ледения танц се включи и зам.-областният управител на Пловдив Христо Грудев. Кръстът хвана бащата на най-малкия участник в традицията 4 – годишният Владимир Атанасов. Дядото на малчугана заяви, че Владко от малък трябва да се учи на 200-годишния обичай и след известно време да пребори студа и да се пусне в реката. Чувствам се невероятно. Страхотно бе усещането, каза Зико след смразяващото приключение. Идвал съм много пъти тук, но с костюм. Сега реших и се потопих. Студът не се усеща, но най-хубавото е, че вече 200 години съхраняваме тази традиция. Нека това мъжко хоро се запази и през идните години, за да знаят младите традициите. Може отново догодина да се пусна, каза Здравко Димитров.

Image title
На събитието присъстваха куп известни политици и интелектуалци. В родния град на Ботев дойде областният координатор на България на гражданите Дани Каназирева. Адвокатката едва успя да си намери място в огромното множество зяпачи. След това дойде и депутатът от ГЕРБ от Карловския регион Николай Петков. Той зае мястото си на официалната трибуна, която бе ремарке от трактор „Беларус“. До него бе и лидерът на БСП в Пловдив  и региона Георги Гергов. По път срещнахме и писателят Георги Марков. Учудващо бе присъствието на скандалния директор на Спортното училище Любен Жилков. Любен Жилков в Калофер
Любен Жилков в Калофер
Image title
Здравко Димитров и Христо Грудев минута след излизането им от ледената река Тунджа
Здравко Димитров и Христо Грудев минута след излизането им от ледената река Тунджа
Малчуганът Владимир Атанасов извади кръста от Тунджа
Малчуганът Владимир Атанасов извади кръста от Тунджа
Image title
Дани Каназирева гледа мъжкото хоро
Дани Каназирева гледа мъжкото хоро
Image title

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина