ЖивотЗдравеНовини

AI прави революция в диагностицирането на заболяванията

Google създава AMIE – генеративен изкуствен интелект за медицинско изследване. Създателите са обучили софтуерната машина на 100 000 реални диалога и много резюмета, които са писани от лекари, съобщава Bulgaria ON AIR.

„Изкуственият интелект навлиза във всички сфери. Медицината е полето, в което той е наистина много полезен. Още през 2018 година имаше големи пробиви. AMIE на Google не е първият изкуствен интелект, който ще се ползва за диагностициране. IBM и Dr. Watson имаха една такава платформа от 2018 година и по времето на Ковид-19 милиони американци ползваха Dr. Watson, който в 87% от случаите поставяше доста точна диагноза“, посочи футурологът доц. д-р Мариана Тодорова от Института по философия и социология към БАН в „България сутрин“.

Изкуственият интелект е обучаван върху милиони данни и може до 5 години напред да предвиди дали сърцето ни ще бъде извън ритъм, дали има риск от инсулт, инфаркт или рак.

„Вече има чаши, които при отпиване, анализират нашия дъх и над 300 заболявания могат да бъдат превантивно прихванати. Има и такива умни огледала, свързани с изкуствен интелект, които само по лицевата експресия, виждайки някакви симетрии и асиметрии, също могат да идентифицират над 150 заболявания. Когато ние ползваме всякакъв такъв тип сензори, години преди да имаме някакъв проблем, ще знаем цялостния си статус и ще можем да действаме“, заяви доц. Тодорова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тези платформи предлагат и варианти на лечение. Все още нивото е експериментално и задължително трябва да се консултираме с лекар.

„И AMIE, и Dr. Watson, и всички други подобни машини съпоставени количествено с диагнозите, които правят човешките лекари, имат по-голяма успеваемост, но трябва да кажем, че това се случва, когато се диагностицират сравнително здрави хора. Когато хората са с няколко хронични заболявания и те си взаимодействат, е много по-добре да се вземе мнението на всички лекари“, добави футурологът.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина