БългарияВластИзбориНовини

Президентът обявява кога ще събере новия парламент

Вероятно президентът Румен Радев ще свика първото заседание на 49-ото народно събрание на 12 април – сряда, пише БНР. Очаква се държавният глава да обяви днес решението си кога ще събере новоизбраните депутати.

В първия си коментар след изборите Радев заяви, че ще издаде указ за свикване на 49-тия парламент веднага след като бъде обнародвано решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) с поименния състав на новите народни представители.

„Нека да изчакаме кога ще бъде обнародвано решението на Централната избирателна комисия. Аз трябва да спазя определени срокове и процедури по закон. Ние се нуждаем час по-скоро от работещ парламент, който да възобнови законодателната дейност и да даде устойчиво решение на политическата криза, като формира консенсусно мнозинство около ясни политики, цели и приоритети, и излъчи устойчиво и работещо редовно правителство“, каза Радев миналия понеделник.

ЦИК обяви състава на новия парламент в събота. На свой ред вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че президентството ще спази изцяло конституционните процедури за свикване на парламента. Илияна Йотова също призова партиите да се обединят около съставянето на редовно правителство.

„Очакваме в тази Страстна седмица, когато е време за равносметка, да има редовно правителство, което вече две години всички имаме много голяма нужда. Ако действително те държат на своите обещания и не са ни излъгали в предизборната кампания, сега би трябвало да видим реализацията на това.“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина