ЗдравеПУЛС

Тютюневият град часове след пожара

Все още не е ясно дали периметърът ще се разшири повече, отколкото е

Познахте го, нали? Отвън сякаш нищо не се е променило. Но отвътре нищо не е останало! След близо 15 часова борба на пожарникарите с мощната природна стихия, четири склада са изпепелени и само външната им фасада все още се крепи, като по чудо.

Тази сутрин огнеборци нямаше. Останали са само журналисти, полицаи и минувачи. Някои не бяха запознати с инцидента и питаха какво се е случило. Други обсъждаха причината за пожара – умишлен или не? „Няма сграда, няма проблем“ се превърна в мото на събитията, като много хора, напълно непознати ми споделиха мнението си, че някой има изгода от срутването на постройката. За сега обаче, никой не ни дава каквото и да е обяснение в това отношение. Не ни се дава дори и насока. Зам. кметът на „Обществен ред“ Георги Маринов каза пред пресата, че за сега Общината има за цел да обезопаси района. Все още не е ясно дали периметърът ще се разшири повече, отколкото е, но с падащите късове бетон и тухли е напълно възможно.

Полицията е водещата инстанция на този етап, категорично отсече зам. кметът. Предстоят разследване и проверки. Не можем да кажем друго все още.

Твърде много са мненията, че пожарът е дело на собствениците на фирмата. Чува се дори името на Георги Бранеков.  Всички тези съмнения идват първо заради случая със склада на „Одрин“ 8, който е в окаяно състояние. Второ заради идеята, че складовете са били необитавани и няма как огънят да е пламнал случайно. Трето заради специфичния ден събота, който като че ли се налага като еквивалент за „Денят, в който умира култура“.

Нещата са неясни, културните паметници малко по малко се ронят, а целият квартал е напоен от миризмата на изгоряло. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина