ЗдравеПУЛС

Пловдивчанин е най-добрият математик в Европа

Той се намира и в топ 10 математици в света, като се нарежда до нобелови лауреати

Едва 18-годишен, Петър Гайдаров е  обявен за истински млад гений. Той е на път да реши една от най-сложите задачи, поставени преди половин век – тази на Хеминг. Задачата е поставена от унгарския математик Туран и до момента никой не е бил толкова близо до нейното разрешаване. Момчето намира начин да разгадае дългогодишната загадка и представя доказателства за това.

Младежът завърши Математическа гимназия – Пловдив през миналата учебна година и както може би и сами можете да предположите, е носител на десетки награди за математика. През 2014 година получава златно отличие от Стокхолм, което го изпраща директно в челната десетка на математици в целия свят и го нарежда до вече доказали се нобелови лауреати.

До скоро Петър се колебаеше къде да продължи образованието си – Англия или Америка. В крайна сметка той стана студент в Кеймбридж и е бил приет в 4 от 5 университета, в които е кандидатствал. Младежът обяснява, че въпреки временното му пребиваване в Англия, той иска да се върне и да се развива в България.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. В Стокхолм пък Пешо не е получавал нищо, отиде за участие в семинар. Единственото нещо, което го нареди до нобеловите лауреати е присъствието на церемонията, на която се връчват наградите.

    Като толкова обичате да си измисляте, хванете и напишете едно фентъзи, та да рахатясаме нормалните учени, дето си вършим работата, от вас! Срам и безобразие!

  2. Защо не е подписана тази дописка, за да знам кого да нарека идиот?!

    Новината и снимката са от конкурс през 2014г, като дори и при това положение няма нищо вярно. Задачата не е на Хеминг, общия проблем е на Туран, а Пешо поправя грешка в една статия от преди няколко години, касаеща, но не решаваща този проблем… Изобщо – тотален и абсолютен буламач.

  3. Това момче е явление, и хора като него трябва да бъдат подкрепяни и насърчавани от държавата. А тя самата се бие в гърдите с успехите на подобни деца, които като им затворят вратите под носа в родина им, отиват в чужбина, където намират признание и уважение. Надявам се това момче след това, все още да иска да се върне в България, но не по принуда а за да възпита следващото поколение в нова ценностна система, респект и знания.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина