ЗдравеПУЛС

Петър Стоянов за „Пловдивски справочник”: Тази книга не е за софиянци

Президентът представи албума на Димитър Райчев, който събира лицата на града в 576 страници

Държавният глава определи съдържанието между кориците като пътеводител на носталгика

Тази книга е само за пловдивчани. Не е за софиянци, те няма да я разберат. Така президентът Петър Стоянов представи книгата на Димитър Райчев „Пловдивски справочник” тази вечер пред препълнения конгресен център на панаира. Той определи съдържанието между кориците като пътеводител на носталгика. Благодаря на Мимо, че сложи още една голяма тухла в сградата на пловдивската памет. Тази сграда никога няма да бъде завършена, тя ще се надгражда винаги, каза още държавният глава от трибуната.

Пловдив е мултинационален. Доказват го имената в тези страници, които често са били рамо до рамо в това, което са правили и следите, които са оставяли дири в историята на града. Всички заедно, независимо от етническата си, религиозна или културна принадлежност, са градили Пловдив, градят го и ще продължават да го градят, каза авторът на справочника Димитър Райчев. Думите му бяха потвърдени и от букета от хора в залата- там бяха представители на всички общности, които са населявали, населяват и ще продължат да населяват древния ни град. Тук много от вас ще намерят бащите си или дядовците, а може и прадядовците, обърна се към гостите си Райчев.

Основният акцент в „Пловдивски справочник” са лицата на града. В книгата могат да бъдат открити близо 40 хиляди имена на личности, оставили следа в живота и развитието на Пловдив. Публикувани са над 1200 снимки, съобщения от вестници, реклами. Много от фотографиите се показват за първи път.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина