ЗдравеПУЛС

Лекари в Пловдив спасяват отровени гъбари

Случаите на отравяния с диворастящи гъби са зачестили

По-голяма част от инцидентите настъпват в почивните дни и през нощта

Зачестиха случаите на отравяния с диворастящи гъби, съобщиха анестезиолози от интензивно отделение в МБАЛ „Централ Хоспитаел“ в Пловдив. Пациентите най-често са дългогодишни гъбари и техните близки. Преди да попаднат в реанимацията, търсят помощ в Спешно отделение. По-голяма част от инцидентите настъпват в почивните дни и през нощта.  

Пловдивчанка на 54 г. споделя, че редовно събира гъби, а тази година е сред най-благоприятните заради дъждовете, след които растителността избуя. В деня на отравянето пациентката си сготвила каша и яла сама, два часа след вечерята получила болки, започнала да повръща. Веднага предположила, че е допуснала грешка и потърсила медицинска помощ.

Като правило когато клиничната картина настъпва в рамките от 1,5 до 3 часа, отравянето е по-леко, но ако симптомите се проявят след 24-48 часа, е тежко дори смъртоносно. Най-характерните симптоми са повръщане, обилно слюноотделяне, разстройство, чернодробна и бъбречна недостатъчност. На тази база получават мозъчни смущения – енцефалопатии. Изобщо заболяването протича драматично, обобщиха реаниматори.

При по-леките форми пациентите постъпват в реанимацията, където престояват по 4-5 дни и се възстановяват без последици. За по-тежките обаче се налага комплексно лечение, което включва диализни процедури, изкуствена белодробна вентилация и мощна реанимация.

Известни са повече от 200 вида ядливи гъби, но около 30 вида имат двойници, които са силно токсични и могат да предизвикат различни видове гъбни отравяния. В зависимост от вида на консумираните гъби симптомите на отравяне варират от лек стомашно-чревен дискомфорт до смърт до смущения в съзнанието и да токсични коми. Сега през летния сезон е възможно симптомите при отравянето да се объркат с алергията към гъбния протеин. Затова пациентите трябва да бъдат целенасочено и обстойно разпитвани от спешните медици.

Препоръката на лекарите е да се консумират питомни гъби, независимо че диворастящите са много вкусни.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина