ЗдравеПУЛС

„Каменица“АД затваря пивоварната в Пловдив, ще гради микроцех, ресторант и сцена

Старите сгради ще бъдат разрушени, 34 дка – продадени, 58 остават без работа с обезщетения от 7 до 14 заплати

Надя Петрова

От днес пловдивският завод на „Каменица“АД  спира работа, както първи съобщихме в Под Тепето, а компанията ще концентрира цялото си производство в предприятието в Хасково. 16 от служителите (от общо 189 души в Пловдив), ще бъдат преместени  в Хасково. На 58 човека ще им бъдат прекратени трудовите договори. Други 33 ще останат във фирмата за още 9 месеца, а 82-ма от търговския,финансовия и екип „Човешки ресурси“ остават на работа в Пловдив. Тук, под тепетата, ще остане и управлението на „Каменица“АД. Това съобщиха днес на пресконференция в Пловдив генералният директор на компанията Марко Ниавро (Хърватия), изпълнителният директор Антон Карлов и завеждащият „Човешки ресурси“  Катерина Шопова. 

Пивоварната в Пловдив е разположена върху 34 дка, от които дружеството ще запази около 3 дка върху които ще изгради за около 2 милиона евро „Пивоварница Каменица“. Останалата земя ще бъде продадена на подходящи инвеститори, уточни Антон Карлов. 
В „Пивоварница Каменица“ ще има микропредприятие за производство на крафт бира с уникални вкусове и аромати, обясни Марко Ниавро. Ще бъдат изградени още ресторант, музей на бирата и сцена за различни прояви, за обслужването на които ще бъдат наети 50 души. Според ръководството мултифункционалният център ще се превърне в любимо място за пловдивчани. Строителството ще започне в началото на 2016 г. и ще приключи след година.

За да бъде построен центърът, сградите ще бъда разрушени, а емблематичният за града комин на завода ще бъде асенблиран към новата инвестиция. Разрушаването на постройките на пловдивския завод, който догодина щеше да отбележи 135 г. от началото, ще бъде според строителните правила и ще бъде съобразено с жилищния район около пивоварната.    

Общо 91 работници, които ще бъдат съкратени (58 – веднага, 33 след 9 месеца) ще бъдат обезщетени според колективния трудов договор плюс още две заплати отгоре. Така тези, които имат по-дълъг стаж – общо 41 човека, ще получат 14 заплати накуп, а с по-нисък – 7 заплати, посочи Катерина Томова от „Човешки ресурси“. 

„Каменица“ е в преговори с две международни компании, които са базирани в Пловдив, да наемат част от съкратените работници. Ръководството изказа благодарност към всички, с които се разделя. 

На въпроса защо, все пак, „Каменица“АД изтегля производството си от Пловдив, отговорът бе, че дълбочинният анализ е показал, че предприятието под тепетата няма потенциал да се развива и поддръжката му е трудна.

От ръководството на компанията заявиха, че събирането на цялото производство в Хасково, няма да отнеме лидерската позиция на фирмата в страната и дори ще увеличи пазарния дял, който към септември 2015 г. е 32 на сто. 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

6 коментари

  1. Стига трийте коментарите на това, което не ви оттърва пальоши.
    Затва ли мамин тотьо искаше да спечели на изборите и да нагняви от Каменица.
    МЕГА СМЕШНИЦИТЕ!А модераторите сте адски жалки и продажни лизачи!

  2. Izborite prikliuchiha, obshtestvenostta nauchava pochti vednaga, po macchiavelski, za smarta na tazi plovdivska instituzija, 301 dka se prodavat na velikolepna zena, „spored rakovodstvoto multifunktionalnijat centar shte se prevarne v ljubimo mesto za plovdivchani“…. ami prosto plovdivchani zaplakaha ot umilenie….

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина