ЗдравеПУЛС

Идея: „Ориента” да бъде консервиран в този си вид и да бъде превърнат в Музей на съвремието

Да експонираме лудостта на времето и да направим въздействащ паметник за бъдещите поколения, предлага Константин Бобоцов

Интересна идея се роди в дебата за бъдещето на полуразрушения тютюнев склад „Ориента”. Има предложение паметникът на културата бъде консервиран в този си вид и да бъде превърнат в Музей на съвремието. То идва от активния винаги гражданин Константин Бобоцов. Той смята, че лудостта на съвремието и грешката на местното самоуправление трябва да се експонира във въздействащ паметник за бъдещите поколения. Дори е измислил име за музея: „Тунел на времето”. Според Бобоцов, общината трябва да придобие имота, после да обяви конкурс за идеен проект и да го реализира до 2019г. Това би бил единствен в света подобен музей, смята авторът на идеята. Ето какво написа той по повода в групата „Да запазим Тютюневия град” в социалната мрежа:

От вчера, докато стоях пред този величествен паметник на нашата действителност, неповторим по рода си (уникален, много як), започна у мен да се прокрадва идеята за това, дали не би било по-яко (този път нарочно ще използвам това сравнение), да се консервира така, само в тази си му част, като въздействащ паметник за бъдещите поколения. Има само един "съвременен" архитект и концептуален художник, който вече не е между живите – Гордън Мата-Кларк (Gordon Matta-Clark, благодаря на Žana Geistarbeiter, че ме светна за него), който е оставил неща, надминаващи тази тук творба на времето. Другите крила на сградата могат да се реставрират, но това тук заедно със запазените стенописи би привлякло културни изследователи от цял свят и би резултирало в много добри финансови постъпления за града, защото любителите са хем от средите на научната сфера – студенти, хипстъри, хем и платежоспособни туристи – почитатели на голф, скуош или колекционери на съвременно изкуство. Не искам в никакъв случай да я разглеждам като зрелищна атракция, каквито дълго време се търсят тук, а по-скоро върху полето на социалното изследване, за което могат да се изнасят лекции по 100 долара на калпак или да бъде снимачна площадка за научно-фантастичен филм. Да, мислите ми ме приплъзват в плоскостта – да не се възстановява точно тази част, а да се консервира под стъклен покрив и да не бъде опасна, а човек да може да се разхожда по допълнителна пътека между срутената конструкция, сякаш и след 20 г. се разхожда в нашето време. Не искам никой да ангажирам с моето мнение…

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

18 коментари

  1. Всички фантазии как общината / държавата щяла да възстановява (умишлено, тъкмо с такъв кроеж наум) съсипани ЧАСТНИ имоти са след дъжд качулка. „Проектите“ на индж. Иб. Тотев, ИМПЕРИАЛист за СОЦИАЛИстизирВане на коритото на Марица са в предостатъчна тежест за данъкоплатеца и ЗАЕМИТЕ за неговите внучета. Да се бяха сетили да фантазират докато ДЪЛГИ ГОДИНИ сградата стърчеше ЦЯЛА И ИЗОСТАВЕНА

  2. „със запазените стенописи би привлякло културни изследователи от цял свят и би резултирало в много добри финансови постъпления за града, защото любителите са хем от средите на научната сфера – студенти, хипстъри, хем и платежоспособни туристи – почитатели на голф, скуош или колекционери на съвременно изкуство…полето на социалното изследване, за което могат да се изнасят лекции по 100 долара на калпак“

  3. Аз бих предпочел да се възстанови централната фасада, където липсва „кулата“ ако не се лъжа, а отстрани…пак съм ЗА пълна реставрация, защото иначе сградата ще си загуби духа, полуопакована в стъкло и бетон. По-добре да си е изцяло в своя стил и оригинален дух.

  4. Идеята да се даде ЗАПЛАТА за Директор на Музей (?!? още един непотребна никому изгъзица?!?) на г-на Бобоцова е НЕПРИЕМЛИВА. Аман от фантазьори, „проекти“, докато Градът е занемарен.
    2. Коце Боце, в интернето ‘сички сме си свои ‘ора и си говоримЕ на ТИ и нема нужда да питаш за ЕГНтата („властта“, па „експертите“ па дрън дрън). Какво тук значи някакво си име – важни са ИДЕИТЕ. А твоята идея е ПЛОСКА, второкурсническа (ти от механото ли си също?)

  5. Днес се разхождах точно по ул.Иван Вазов и ме заболя сърцето от гледките:срамни мутренски и просташки надстроявания, достроявания,зазиждания; отвратителни обелени фасади, опасни тротоари, подземни магазинчета и винкелни събратя, тъжни хора с мътни погледи. Малко ли е грозното около нас, та да градим специален музей?!

  6. Представям си дебата за бъдещето на града така, че всеки да може да излезе с името си и да сподели виждането си за него (б) или за конкретно място. След като изслуша експертите, властта сама ще вземе решението и ще поеме отгорността си за него. Само си мечтая да дойде времето, когато човек няма да се страхува да изрече името си и да каже какво мисли.

  7. Бобоцов Искаш ли да консервираме целия град ? Целия град в Руини и катакомби и с аромат на вмирисани чорапи . Що ли и теб не те консервираме !!! Човече Ти си Легенда вече . Всеки хваща нещо и пише глупости!!!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина