ЗдравеПУЛС

Идея: „Ориента” да бъде консервиран в този си вид и да бъде превърнат в Музей на съвремието

Да експонираме лудостта на времето и да направим въздействащ паметник за бъдещите поколения, предлага Константин Бобоцов

Интересна идея се роди в дебата за бъдещето на полуразрушения тютюнев склад „Ориента”. Има предложение паметникът на културата бъде консервиран в този си вид и да бъде превърнат в Музей на съвремието. То идва от активния винаги гражданин Константин Бобоцов. Той смята, че лудостта на съвремието и грешката на местното самоуправление трябва да се експонира във въздействащ паметник за бъдещите поколения. Дори е измислил име за музея: „Тунел на времето”. Според Бобоцов, общината трябва да придобие имота, после да обяви конкурс за идеен проект и да го реализира до 2019г. Това би бил единствен в света подобен музей, смята авторът на идеята. Ето какво написа той по повода в групата „Да запазим Тютюневия град” в социалната мрежа:

От вчера, докато стоях пред този величествен паметник на нашата действителност, неповторим по рода си (уникален, много як), започна у мен да се прокрадва идеята за това, дали не би било по-яко (този път нарочно ще използвам това сравнение), да се консервира така, само в тази си му част, като въздействащ паметник за бъдещите поколения. Има само един "съвременен" архитект и концептуален художник, който вече не е между живите – Гордън Мата-Кларк (Gordon Matta-Clark, благодаря на Žana Geistarbeiter, че ме светна за него), който е оставил неща, надминаващи тази тук творба на времето. Другите крила на сградата могат да се реставрират, но това тук заедно със запазените стенописи би привлякло културни изследователи от цял свят и би резултирало в много добри финансови постъпления за града, защото любителите са хем от средите на научната сфера – студенти, хипстъри, хем и платежоспособни туристи – почитатели на голф, скуош или колекционери на съвременно изкуство. Не искам в никакъв случай да я разглеждам като зрелищна атракция, каквито дълго време се търсят тук, а по-скоро върху полето на социалното изследване, за което могат да се изнасят лекции по 100 долара на калпак или да бъде снимачна площадка за научно-фантастичен филм. Да, мислите ми ме приплъзват в плоскостта – да не се възстановява точно тази част, а да се консервира под стъклен покрив и да не бъде опасна, а човек да може да се разхожда по допълнителна пътека между срутената конструкция, сякаш и след 20 г. се разхожда в нашето време. Не искам никой да ангажирам с моето мнение…

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

18 коментари

  1. не се сещам за по-въздействаща и толкова добре онагледяваща картина – паметник на, в крайна сметка, нас самите, онази част от нас, с която исмаме да се справим – за да ни напомня за нея.

  2. за материалните свидетелства от нашето време е характерно, че не са качествени, трайни. не, те се чупят, плочките им падат, правени са набързо и без мисъл за бъдещето.

    това свидетелство е от по-друг вид, но то е не по-малко характерно за времето ни: необмислените, полулегални, с неизяснена отговорност обществени постъпки.

  3. Ima kup arhivni snimki i dokumentazija, sobstvenizite sa dlazhni da vazstanovjat zelostta na sgradata, vsichkoto ostanalo e „alice in wunderland“, otkade-nakade danakoplatezat shte pokriva shtetite, prichineni ot varvarskite dejstvija na edna shepa hora s konkretni pechalbarski interesi.

  4. Прочее, варшавяни построяват отново срутените стари къщи, в Дрезден е възстановено всичко, което е било възможно, а дори христоматийният пример със запазената полуоцеляла сграда в Хирошима няма нищо общо с нашия случай. Културният акт тук би трябвало да бъде именно преизграждането на срутеното. Ей така, напук на мутрокапитализма, знак, че може и трябва да бъде различно. Включително и от останалата страна.

  5. Значи първо, да го изкупи Общината, означава да направи хаир на мутрите; второ, идеята да се наслаждаваме на купчината строителни отпадъци може и да звучи провокативно революционно, но си е една чиста некрофилия. Не ми харесва. Категорично.

  6. идеята е да се покаже тялото на ранния капитализъм отвътре, със здравия „скелет“, отворено със замаха на днешния капитализъм, това е идеен проект, който може да се развие на академично ниво. В ранния стадий наемите от два склада са отивали за безплатни здравни услуги, а сега го няма точно този обратен поток на капитала и това е интересно.

  7. Много добра идея ! Като консервираните срутени къщи от втората световна война, за урок и памет от войната! Но войната тук не е свършила, всеки ден ни убиват и унищожават , смазват духовността и природата на България тези уродливи изчадия.

  8. абе интелектуални недоносчета, слуги на соросоидите, вие знаете ли какво значи частна собственост и капитал – ще се вложат милиони държавни пари за тази съборетина, от което няма да се спечели и един лев в бъдеще – малоумници

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина