Разследване

Възстановяват първото сиропиталище в Пловдив

Така изглежда историческата сграда сега

Сградата ще бъде ремонтирана, а фасадата възстановена според първоначалния ѝ вид  

Запазват волята на дарителите, настанявайки 3 центъра за социални услуги там

Таня Грозданова

Община Пловдив е кандидатствала с проект по ОП “Региони в разтеж“ за изграждане на няколко центъра за социални услуги в двора на бившия дом „Рада Киркович“ на Четвъртък пазара. Безвъзмездната финансова помощ по проекта е за 2 391 000 лева. Новината съобщи днес ресорният зам.-кмет Георги Титюков. В двора на сиропиталището ще се обособи общностен център, който ще предлага седем социални услуги, предоставяни от Община Пловдив и такива, които се изпълняват съвместно с неправителствени организации. Проектът е на ниво съгласуване.

Три от услугите ще бъдат в сграда, паметник на културата. Става дума за първото сиропиталище на Пловдив, строено след Освобождението с даренителска кампаниа организирана от Олга Скобелева, която събира 20 000 златни рубли. Там ще бъдат разкрити и два дневни центъра – за деца с множествени увреждания и за обществена подкрепа за деца и семейства. „Това са все услуги за деца, с което ще спазим и волята на дарителя и ще успеем да възстановим този паметник на културата“, обясни заместник-кметът Георги Титюков. „На това място ще бъде преместим и Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца с разстройство в аутистичния спектър, който в момента се намира в сградата на ДКЦ 6“, допълни той.

Припомняме, че при обявяване от страна на администрацията за намерението да бъде съборен ДКЦ VI, където в момента се помещава новооткритият преди два-три месеца общински център за рехабилитация на деца от аутистичния спектър, в редакцията ни пристигнаха сигнали от притеснени родители, чийто деца посещават центъра. Под тепето следи темата от пролетта, когато Об С гласува предсрочно прекратяване на договора на фондация I can too, която изгради първия център с дарения и въведе услугата. Месец след като общината настани там своята безплатна услуга, стана ясно, че поликлиниката до х-л „Лайпциг“ ще бъде съборена, а на центъра отново ще се търси ново място. Така се стигна до намерението за преместването му в двора на бившия детски дом и необходимостта за изясняване на статута на сградите.

Оказа се, че има депозирано намерение на предишната градска управа за премахване на историческата сграда като опасна, което е оставено без отговор до 2014-а година от МК. Тогава министър Вежди Рашидов изпраща писмо, с което потвърждава статута на сиропиталището като паметник на културата от местно значение, коментира пред Под тепето Георги Титюков. Така всички намеси в имота трябва да бъдат съгласувани с института по паметници.

На последната сесия на местния парламент бе прегласувана собствеността на имота от публична общинска в публична частна, освен това са отпуснати 450 000 лева за проектиране и строеж на едноетажна сграда на мястото на бараките, където беше столовата. На това място ще бъде настанен Центъра за деца с аутизъм.

В сградата на първото сиропиталище на Пловдив на площ от 930 кв.м., след възстановяването ѝ, ще има два дневни центъра за деца с увреждания и един семеен за обществена подкрепа,  уточни Титюков. Комисия от НИНКН е била на оглед през изминалата седмица. Според прогнозите тази част от проекта ще е на стойност 900 000 лева. Строителните дейности там могат да започнат най-рано през пролетта. Плановете са да се оформи един цялостен комплекс за социални услуги. В момента там се помещават Център за деца с девиантно поведение, Център за социална интеграция и рехабилитация, Наблюдавано жилище. Фондация „За нашите деца“ и Националния алианс за работа с доброволци също ще бъдат настанени там. Предстои МРРБ да се произнесе по проекта за ремонт. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина