Ректорът на ПУ на първа страница на Shenzhen daily с кмета на Шенджен

Разследване

Китайски партньор промотира Тракия икономическа зона в китайския мегаполис

Китайски бизнесмен представи българска индустриална зона по време на форум на побратимените градове, който се проведе вчера в азиатския мегаполис Шенджен. Г-н Чангцинг Джанг от Hainan Longquanren Century Invest and Development Co., Ltd бе толкова убедителен и въодушевен в речта си за предимствата на Тракия икономическа зона /ТИЗ/, че след презентацията, хора от аудиторията спираха българските представители, за да научат повече за красивата ни страна и възможностите за инвестиции. Аз силно вярвам в успеха на ТИЗ, тя е на входната точка за Европа по древния път на коприната, който сега китайското правителство осъвременява. Още повече, че част от нея е Евро-китайската зона за икономическо развитие, една добра основа на икономическите отношенията между Китай и Европа, изтъкна г-н Джанг. Китайският партньор в промотирането и развитието на Тракия икономическа зона подчерта и приятелското отношение на българите към населението на Поднебесната империя и припомни факта, че България е втората страна, признала Китайската народна република и тази година се навършват 65 години от установяването на дипломатически отношения между двете държави.

На възможностите на Пловдив като инвестиционна дестинация наблегна и заместник-кметът Стефан Стоянов при представянето на Града под тепетата. Той води в Шенджен делегация от представители на бизнеса и на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие, която инициира побратимяването между българския и китайския град. Заместник-кметът не пропусна да отбележи, че Пловдив се оформи като индустриалната столица на България. По време на бизнес презентациите на побратимените  градове бяха представени и Хага, и Алмере /Холандия/, Берн /Швейцария/, и Барселона /Испания/.

Преди това кметове и заместник-кметове на европейски и азиатски мегаполиси разискваха на кръгла маса заедно с градоначалника на  Шенджен г-н Сю Цин как да сближат бизнеса, културата, образованието.   
В изказването си г-н Стефан Стоянов покани всички участници да пътуват до Пловдив не само, защото е Европейска столица на културата 2019, а защото и специализираното гид издание Lonely Planet го класира в топ 10 на най-добър град в света, който трябва да бъде посетен през 2015 година. Заместник-кметът наблегна и на динамичното развитие на отношенията между Пловдив и Шенджен веднага след побратимяването им на 24 март тази година.

Участниците във форума посетиха и Hi-Tech панаира, който се провежда тази седмица в китайския мегаполис.
По същото време Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и Медицински университет – Пловдив станаха членове на Лигата на университети от побратимените на Шенджен градове. Вчера 20 европейски и 20 азиатски  университети положиха нейните основи в китайския мегаполис. Единствен от чуждестранните представители ректорът на ПУ проф. Запрян Козлуджов изнесе реч при откриването на форума. Негова снимка заедно с кмета на Шенджен публикува днес на първа страница Shenzhen Daily.  
 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.