Разследване

Адв. Веселина Александрова: Има съществено нарушение в процедурата за новата обществена поръчка за Колодрума

Защо е предвидено за допълващо осветление да се полагат 33 800 метра кабели, , като имаме предвид, че строителството на залата е обявено за завършено, пита  градският лидер на „Движение Да България

Местният лидер на „Движение Да България” адвокат Веселина Александрова излезе с отворено писмо до кмета Иван Тотев относно новата обществена поръчка за осветление в спортна зала Колодрума на обща стойност 800 хиляди лева без ДДС. Според юристката, Община Пловдив съществено нарушава процедурата по възлагането на поръчката и ограничава конкуренцията. „Законово заложени принципи при възлагане на обществени поръчки са: равнопоставеност, свободна конкуренция, пропорционалност, публичност и прозрачност. Възложителите на обществени поръчки нямат право да включват условия, които дават необосновано предимство на едни или ограничават участието на други. В условията на настоящата обществена поръчка, обаче, тези принципи са грубо нарушени", смята адв. Александрова.

В писмото си до кмета тя подчертава, че проектите за допълващо осветление, качени на сайта на Общината, по които следва да се работи, са разпознаваеми само по контурите си. „Цялата текстова информация е замъглена и абсолютно нечетима. Това поражда съмнения, че този, който ще спечели поръчката, вече разполага с всички налични проекти и други желаещи да участват не е добре да ги имат. Неясно остава защо е предвидено за допълващо осветление да се полагат десетки хиляди метра (33 800) кабели, видно от посоченото в количествено-стойностната сметка, като имаме предвид, че строителството на залата е обявено за завършено”, чуди се градският лидер на „Движение Да България”.

„В документацията е налице и едно абсурдно, комплексно изискване, което ще доведе до отпадане на случайни кандидати: кандидатът трябва да е изпълнил минимум 1 обект с изграждане на осветителна система, постигаща осветеност от минимум 1200 лукса в спортна зала. Тоест всеки, който е правил друг обект с led осветление, а не конкретно спортна зала е „вън от играта“. Също така изискването за минимум 1200 лукса вертикална осветеност е необосновано, защото усилието за монтаж на 600 или 1200, или 2000 е почти еднакво и всеки, който е правил и по-слабо осветление, би могъл да постави и такова, каквото се изисква тук. Това изискване е абсолютно ограничаващо свободната конкуренция. Такова условие, включващо в себе си две други ограничаващи подусловия, стеснява кръга на възможните фирми изпълнители само до такива, изграждали спортна зала в България в последните 5-7 години, защото LED технологията е по-разпространена при нас горе-долу оттогава”, допълва в отвореното си писмо Веселина Александрова.

Тя призовава администрацията да измени условията на поръчката, така че да гарантира съответствието с основните принципи, заложени в Закона за обществените поръчки. „Тъй като в така обявената процедура се ограничава конкуренцията, свеждайки възможния изпълнител до само един”, мотивира се адвокат Александрова.
 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Вам нужно финансирование для вашего дома, вашего бизнеса, покупки автомобиля, чтобы купить мотоцикл, чтобы построить свой бизнес, чтобы ваши личные потребности больше не вызывали сомнений. Мы предоставляем личные займы с процентной ставкой 3% независимо от суммы. Вы хотите написать свои личные займы, что я ваш 24h / 24. Дополнительная информация: [email protected]
    номер whatsapp: 22997311746
    Благодарю вас!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина