МненияПод ножа

Затворническа музика

Това, което се случи, можеше да се случи вчера, завчера, може да се случи и утре

Карикатура: Ириен Трендафилов

Ириен Трендафилов и Под тепето отварят рубриката „Карикатурен прозорец” с темата на деня: Случващото се в родните зандани. Карикатуристът кръсти шаржа си „Затворническа музика”. А главният прокурор Сотир Цацаров днес попълни сам текста към него с прозренията си по казуса. „Не мисля, че от всичко това, което се случи, особено от затвора в София, трябва да бъдем изненадани. Рано или късно това щеше да се случи”, каза днес пред журналисти относно бягствата от софийския и пловдивския затвори първият обвинител в държавата.

Ето още негови размишления по темата: „Ако това отношение към местата за лишаване от свобода продължава, това въобще няма да е последното бягство. При тези условия какво друго можем да очакваме?! Отделен е въпросът, че тежките битови условия, тежките охранителни условия, ниското заплащане и най-вече липсата на организация в самите места за лишаване от свобода, дават възможност на тези хора безпрепятствено да преминат един, два, три поста. Дават възможност тези хора да бъдат допуснати до вземане на вещи, носейки със себе си торби с току що закупена храна от лафка, което е само по себе си някакъв белег, че се готви нещо, свързано с външния свят”.

И още: „Трябва да си зададем въпроса необходимо ли е в българските затвори да съществува възможност за дарения, обзавеждане на килии отвън, носене на цивилни дрехи и т.н. Тази практика в затворите ражда така наречената затворническа аристокрация, която е в състояние да живее в килиите си по-добре от останалите, да си поръчва по-хубави неща отвън и съответно да определя реда и дисциплината вътре”.

На финал: „Това, което се случи, можеше да се случи вчера, завчера, може да се случи и утре.”

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина