МненияПод ножа

Различни версии за пожара в централата за биогаз в село Труд (ВИДЕО)

Хората питат трябва ли да се повтаря случката в Хитрино, за да се разбере, че мястото на заводи, работещи с такива огромни обеми неприятно миришещи отпадъци и газ не е в задния им двор

През последния работен ден от изминалата седмица, прибирайки се  от работа около 18 часа, жители на пловдивското село Труд забелязват огромни черни облаци излизащо от двора на работещата с газ, на метри от последните къщи електроцентрала.

Свидетели твърдят, че пушека и пламъците излизали между огромните „бункери“ пълни с газ. Стреснати жители на селото сигнализират на 112, които изпращат две пожарни. До тяхното пристигане служителите на фирмата собственик овладяват пожара, а пристигналите на място екипи казали, че сигналът е фалшив.

„Обадиха ми се от гражданска защита! Докато отида на място, пожарните коли излизаха. Попитах ги какво става, представих се,“ разказа пред редакцията  кметът на село Труд Красимир Минков.  По думите му, отговорът на огнеборците бил, че няма такова нещо, а служителите на обекта им казали, че става дума за фалшив сигнал.

Ден по-късно от РИОСВ – Пловдив разпространиха официално прессъобщение, че са извършили незабавна проверка, като са се самосезирали от медиите за инцидента.

 „РИОСВ- Пловдив извърши незабавна проверка по публикации за пожар в биоцентралата на  село Труд

РИОСВ – Пловдив днес извърши незабавна в проверка след публикации в медиите за пожар в Централата за производство на енергия биомаса в с. Труд. Дежурен екип бе на  място и установи, че вчера, 27 април са се запалили без видима причина 2-3 чувала с трици, намиращи се до оградата на централата. След началото на горенето, работници от централата са го загасили и почистили мястото още преди идване на пожарната (РДПБЗН). Не е имало опасност за запалване на други суровини или за дейността на обекта.

Инспекцията ще продължи да осъществява контрол върху обектите на територията на област Пловдив, включително и на централата в с. Труд.“

Очевидци на пожара обаче споделят, че се чувстват застрашени именно поради липсата на контрол.  Изтръпнахме, споделят  разтревожени родители, тъй като в близост деца караха велосипеди. Младежи от селото снимат и изпращат снимки и видео до медиите.  

Този факт кара Екоинспекцията да завърши съобщението си с напомняне, че има горещ зелен телефон за сигнали за увреждане на околната среда в работно време и мобилни телефони за сигнали за аварийни ситуации в извънработно време, които били публикувани на сайта ѝ.

„От както се стопли от централата отново се носят ужасни миризми, а на сигналите до зеления телефон към РИОСВ  – Пловдив, проверяващите отговарят със съобщения в медиите за “фалшиви” сигнали. Инцидентът в петък вечерта също бе обявен за “фалшив” пред кмета на селото, който се е отзовал на десетки обаждания от притеснени живеещи в близост до централата,“ коментира Атанас Петров от сдружението „Бъдеще за село Труд“.

Според официалния доклад на дежурните в пожарната, сигналът за пожар е получен в 18,20 часа. На място двата противопожарни автомобила, които са изпратени на произшествието, установяват, че са горели отпадъци на около 150 кв.м. площ. Няма нанесени материални щети.  

От Инициативния Комитет на селото са категорични, че запаленото на площадката в двора на завода, потвърждава за пореден път констатацията на експерти, че въпросният завод не е изряден и има сериозни технически проблеми, пропуски и недостатъци, които са сведени до знанието на всички ресорни министри още през 2016 – 2017 -а година. Ту припомнят, че тогава отговорът на министър Нено Димов (МОСВ) бе съвместна проверка с останалите ресорни министерства,а протоколите за „изрядност“ не бяха подписани от представителите на здравното ведомство. Това не попречи Нено Димов да констатира, че всичко е изрядно и в норми.

След като вече повече от две години населението се жалва от незаконната, според тях, дейност на инсталацията за биогаз, те смятат, че има нова мода сред институциите – сигналите на хората да са “фалшиви” и “неоснователни”.

Хората питат трябва ли да се повтаря случката в Хитрино, за да се разбере, че мястото на заводи, работещи с такива огромни обеми неприятно миришещи отпадъци и газ не е в задния им двор ?

Вижте какъв гъст черен дим отделят 2-3 чувала стърготини на водещата снимка горе?!

Във видеото може да проследите разказа на децата, станали свидетели на пожара.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина