Протестът в Пловдив – в защита на дърветата в града

Под ножа

"Градини и паркове" игнорират гражданските запитвания

В Пловдив се секат дървета без никакво обяснение, според протестиращите

На 25 януари 2018 г., четвъртък, граждани ще протестират срещу приетото на 28 декември 2017 г. решение на Министерски съвет за отваряне за строителство на 48% от територията на Национален парк Пирин. В Пловдив протестиращи ще изразят недоволство и срещу масовото изсичане на дървета в града, без да получат смислено обяснение от управляващите.

В продължение на един месец граждани в над 30 града в България и Европа излизат в мразовитото време, дъжд и сняг, за да защитят Пирин, планината възпята в химна на Република България. Този път протестите обхващат София, Асеновград, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Дупница, Казанлък, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Свищов, Сливен, Стара Загора, Хасково, а също Берлин, Бристол, Брюксел, Виена, Глазгоу, Гьотеборг, Копенхаген, Лондон, Прага, Скопие и Стокхолм и са подкрепени от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", 

Протестното шествие в Пловдив започва със среща в 18 ч. на площад „Съединение“ и ще тръгне в 19ч по маршрут на изток по бул. "Шести септември", баня “Старинна”, на север по бул. Цар Борис III Обединител, ул. “Железарска”, Римски стадион, ще продължи по централната пешеходна улица и ще приключи пред Община Пловдив.

 Зелените "факли", които носеха гражданите миналата седмица на протеста в Пловдив, са символ на надеждата да остане гора и природа в България.

Исканията на протеста в четвъртък вечерта са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., с което бяха приети промени, разрешаващи строителство в националния парк, за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който саботира основната функция на екоминистерството – да опазва природните богатства на България, и за обявяване на реалния собственик на концесионера "Юлен" АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество. 

Междувременно, членове на коалицията „За да остане природа в България“ получиха по имейл проект за ново решение на правителството, което неуспешно се опитва да изясни, че няма да се допусне ново строителство в Национален парк Пирин, освен на втора кабинка в ски зона Банско. Коалицията „За да остане природа в България“ отхвърля това предложение, настоява за трите си искания и заявява, би могла да участва в диалог за намиране на законосъобразно решение, както и за спиране на разделението сред българските граждани, породено от решението на Министерски съвет, само ако той е публичен. [1]

Гражданите на Пловдив се обявяват и в защита на дърветата в града, застрашени от систематично изсичане. Подадени са сигнали от граждани още през юни месец 2017, в резултат на което от ОП "Паркове и градини" заявяват пред медии, че няма да се секат черниците в града. Два месеци по-късно има сеч именно на дървета от този вид. Според общинската наредба (чл. 32, ал. 3) черниците, заедно с кестените и орехите, имат статут на защитени дървесни видове и се изисква специално разрешение от общината, ако гражданин поиска да отсече подобен вид.

Междувремено, ОП "Паркове и градини" и Община Пловдив продължават политиката си на игнориране на гражданските запитвания и не предоставят информация какви са плановете за поддръжка на зелената система в града. Продължава изсичането на различни видове дървета, измежду които чинари, липи, круши, и други, които са видимо здрави, а гражданите настояват за обяснение и независима експертиза, която да оцени дали са болни или не дърветата.  

В Наредбата на Община Пловдив за развитие (чл. 31, ал. 2) за поддържане и опазване на зелената система се посочват само четири случая, в които се позволява премахване на дървета в терени – общинска собственост:

“1. При изграждането на нови или реконструкция на съществуващи общински озеленени площи;

2.  При изсъхнали и болни дървета, издънкова и самонастанена растителност, както и на дървета, застрашаващи сигурността на гражданите, безопасността на движението, сградите, пътната и техническата инфраструктура;

3. При премахване на последици от природни бедствия и аварии;

4. При строителство, преустройство, реконструкция и ремонти на сгради, пътища и обекти на техническата инфраструктура и при доказана невъзможност за запазването й”.

Масовото изсичане на черниците не попада в някои от описаните по-горе случаи. 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.