МненияПод ножа

Предложението за панаира разтриса коалиционното мнозинство в местния парламент

Реформаторите: Панаирът да стане отново публична институция

Съветниците от групата на РБ няма да подкрепят предложението, искат държавата да запази акциите си или да дари всички на Пловдив

Предложението Пловдив да приеме дарението на под 21% от държавния дял в панаира, внесено в извънреден порядък от Розалин Петков за сесията утре, ще разклати сериозно коалиционното мнозинство в ОбС. Реформаторите излязоха с позиция, в която заявяват твърдо, че няма да подкрепят предложението за подхвърлените на Пловдив 20.63%. Твърдо ще отстояваме позицията си, че правителството трябва да промени решението си от 27 юли 2016 г. Държавата трябва да запази акциите си, защото има механизмите да влияе на бъдещето на тази знакова за страната ни институция, смятат от групата на РБ.  Разпределението на дарението на държавния дял в панаира между  общините Пловдив и Варна е направено по неясни критерии и е обидно за Пловдив, допълват те.

Международният пловдивски панаир е емблема не само на Пловдив, а и на страната и превръщането му във фирма, решенията за която се вземат не от държавата или община Пловдив, беше недопустимо. Посоката, в която трябва да се работи, е една и тя е ясна – панаирът да стане отново публична институция. Държавата би могла да постигне това с всички лостове, с които разполага. Вместо това тя решава да се откаже от своята собственост и да я прехвърли на Пловдив и Варна, при това в странното съотношение – 29 на сто от акциите на община Варна и 20.63% на община Пловдив. Зад това стоят основателни съмнения за нова сделка, която отново ще е в полза единствено на бизнесмена Георги Гергов. Реформаторите няма как да подкрепим това ново ограбване на държавна и общинска собственост.

Но ако държавата не желае да работи за панаира, би трябвало поне да се откаже от своя дял в него единствено и само в полза на община Пловдив. Панаирът е създаден в Пловдив, утвърден като международно изложение с помощта на местната власт още в 30-те години на миналия век и независимо от грешката, допусната преди 10 години със създаването на дружеството „Пълдинтур инвест”, община Пловдив е тази, която може да защити интересите на пловдивчани и да се опита да възстанови справедливостта. Пътят за това минава не през схеми, а през честен и открит разговор за панаира – с анализ на миналото и реалистични планове за настоящето и бъдещето, се казва в позицията на Реформаторския блок.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Случилото се с панаира е подигравка с всички българи, но най-вече с пловдивчани. Толкова безочлива, нагла и надменна подготовка за поредното заграбване на държавна собственост… Отчетите на пловдивски панаир показват, че управлението на Георги Гергов е пагубно за панаира, който затъва от година на година. Импотентната ни „държава“ решава, вместо да се намеси активно и агресивно, да абдикира и да подари на Гергов още над 20% (чрез община Варна).

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина