МненияПод ножа

Кой изнася информация от закрити заседания на комисия по обществени поръчки в Община Пловдив?

Този въпрос зададе на шефа на ресорната дирекция представител на фирма –участник в търга за галерията на Гладстон  

Главбулгарстрой и консорциум „Европейска галерия Пловдив“ продължават в състезанието

Как една медия в града знае, преди вие да сте обявили официално решението си, за отпадане на едни участници и продължаване на други, кой е класиран с най-много точки до този етап на конкурса? Този въпрос зададоха упълномощени представители на строителните компании „Тирлин“ АД и „Запрянови“ днес на директора на дирекция „Обществени поръчки“ в Община Пловдив Тодор Тодоров, по време на отваряне на ценовите оферти за строителството на новата художествена галерия на Дружеството на пловдивските художници на ул. „Гладстон” № 32.

Питането дойде по повод публикация на Марица, в която бе обявено преди ден, че „ГБС – Пловдив” е фаворит да ремонтира галерията. В отговор директорът Тодоров обясни, че лично той и служителите на общината са подписали декларации за конфиденциалност и нямат право да разгласяват информация от тези заседания.

Тогава кой, настояха представителите на фирмите. „Би трябвало извън вас – членовете на комисията, никой да не знае,“ коментира господин Адем от фирма Запрянови. Участниците в надпреварата определиха изтичането на информацията като много тревожен факт и отново поискаха отговор.

Присъстващите на отварянето на ценовите оферти журналисти подсказаха, че освен служители на дирекцията в тръжната комисия има и външни експерти по настояване на ДПХ. Трима от тях също присъстваха на отварянето на офертите и са участвали в заседанията. Това са инж. Ралица Стаматова, архитект Виктор Попов и председателят на ДПХ Снежана Фурнаджиева. Първите двама запазиха мълчание, но Фурнаджиева заяви, че на нея също й е интересно, и дори самата тя била питала журналиста на Марица откъде има тази информация.   

В същият материал изрично се подчертава, че „Тръжната комисия заседава утре (б.р.днес,24.04.) и никой не пожела завчера да каже кои са фирмите, които имат шанс да бъдат избрани за изпълнители и кои отпадат. Едно от условията за работа на комисията е да не разгласява информация, преди да се вземе официално решение, обясниха от администрацията.“ Този цитат сам по себе си дава подсказка кой бе могъл да изнесе информацията. Има обаче пловдивски репортери, които са видели с очите си как самата Снежана Фурнаджиева разговаря с журналист от вестника в понеделник сутринта много преди въпросната статия да бъде публикувана и веднага след вчерашния брифинг в Общината.  

Тук е мястото да припомним, че част от пловдивските медии нямат отговор и по въпроси, касаещи достъп до обществена информация, дори след месеци чакане.

В крайна сметка изнесената вчера информация се оказа вярна. Днес бяха отворени ценовите оферти само на две ото общо петте кандидати. В надпреварата продължават ГБС-Пловдив с оферта от 3 499 000 лева и консорциум „Европейска галерия Пловдив“ с 3 224 000 лева. Преди отварянето на офертите Тодор Тодоров обяви, че ГБС до момента има 50 точки, а консорциума 30 т. По-ниската цена, дадена от Европейска галерия Пловдив сега им дава максимум 50 течко, а ГБС ще получи по-малко. Решението на комисията ще е ясно около 10 май, обяви Тодоров. После то трябва да бъде одобрено или отхвърлено от инж. Александър Държиков, зам.-кмет по кулутура, който се явава възложител.

Недопуснатите до отварянето на офертите фирми ще могат да се запознаят с мотивите на комисията след публикуването на доклада от петъчното заседание.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. – Кметът иска да даде построяването на галерията на ГБС на най-високата възможна цена, все пак те са му любим строител на Империал. Подсказва им да организират подаването на псевдо оферта, която да загуби, а останалите ги дисквалифицират и … готово

    ГБС печели с цена 1000 лева под максимума 😀

  2. ГБС ще получи 45 точки заради по-високата цена, и така с обща оценка 95 точки ще вземе поръчката.

    Когато остават 2 фирми винаги може да има съмнение относно честността. Не изключвам сценария

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина