МненияПод ножа

Кметът на Стамболийски в битка с фирма заради незаконен добив на инертни материали

Георги Мараджиев поиска оставката на местния полицейски шеф заради бездействие

Пита къде са природозащитниците по казуса в землището на Йоаким Груево

Кметът на Стамболийски Георги Маражджиев поведе битка с фирма „Балистиери”, заради извършването на незаконен, по думите му, добив на инертни материали в землището на Йоаким Груево. Градоначалникът алармира, че дружеството копае в частен имот, предоставен от друга фирма, който обаче не е с променен статут и се води земеделска земя. Това е констатирано при спешна проверка, разпоредена от Мараджиев след новогодишните празници. Тя е предизвикана от получен сигнал в кметството, че в почивните дни се извършва нерегламентиран добив на инертни материали край Йоаким Груево. Сформираната комисия извършва проверка на място в присъствието на полиция. В момента на проверката е имало един багер, фадрома и четири камиона, които са товарили баластра. Констатирано е, че концесионерът на имота неправомерно е предоставил правото на „Баластриери” да добива инертни материали, както и че не е сменен статутът на терена, който се води земеделска земя.

Това е втори епизод от казуса с фирма Балистиери. Точно преди месец в землището на село Йоаким Груево се извършваше незаконен добив на инертни материали, който успяхме да спрем с помощта на Министерството на енергетиката. За огромно съжаление този филм отново се повтаря. През декември бързо спряхме незаконната дейност, защото се извършваше в общински парцел. Този път се копае в частен имот, но филмът е същият – концесионерът отново е „АГРО ЕРГ” ООД, който е дал възможност на „Баластриери” като подизпълнител да добива инертни материали в имота.Всичко, което е в правомощията на Общината до момента, е свършено във възможно най-кратки срокове. Тъй като този път имотът не е наш, не можем да спрем незаконния добив, но сме сезирали прокуратурата, Министерството на земеделието и Министерството на енергетиката. Днес със заповед на заместник-кмета Любомир Марков бяха изработени и сложени табели в началото на пътя към землището на Йоаким Груево. С тях се забранява преминаването на тежкотоварни машини и камиони по общинския път, обявява кметът Георги Мараджиев в личния си профил във Фейсбук.  Той допълва, че днес или най-късно утре е очаква проверка от Министерството на енергетиката и от Областна дирекция „Земеделие” – гр. Пловдив, която да потвърди, че фирма „Баластриери” копае в земя с непроменен статут.

За да се промени статутът, трябва да има решение на Общинския съвет, а нито през мен нито през Общинския съвет не е минавала такава документация. Има подадени документи в деловодството на общината, но те не са разглеждани още, така че концесионерът няма одобрение. След проверката на Областната земеделска служба, констативният протокол ще бъде изпратен незабавно до Министерството на енергетиката, откъдето ще очакваме спиране на концесията до смяна на статута на земята, а процедурата по смяна на статута трае от една до две години, уточнява Георги Мараджиев.

Мараджиев използва трибуната си във ФБ, за да благодари на всички чиновници и експерти от общината, които са реагирали своевременно. Като в същото време, от профила си в социалната мрежа, поиска оставката на шефа на местната полиция. Новият случай на незаконен добив в землището на Йоаким Груево доказва, че ако бяхме получили неговото съдействие предишния път през декември, можеше да няма сега втора серия на същия филм. Сега, при повтарянето на незаконната дейност, смятам, че ако г-н Керпиев има доблест и достойнство, трябва да си подаде оставката и да се пенсионира, защото все още кратерите, които бяха изкопани през декември, си стоят в землището на Йоаким Груево. Ако иска г-н Керпиев да плати сега от своята заплата на концесионера, за да зарови огромните дупки, предлага Мараджиев.

На финал се обръща към природозащитниците.  Идваха на сесиите на Общинския съвет, протестираха и пускаха сигнали до различни институции. А къде са те сега? Или когато видяха, че играта загрубя, решиха, че е по-удобно да се скрият в топлите си дупки? Няма ли сега екоактивисти, които да защитят природата от незаконното посегателство или същите тези екозащитници с акциите си досега са трупали на чужд гръб дивиденти, които да ползват на следващите избори?, пита кметът на Стамболийски.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина